Vardagen på brigaden: Militäriskt beteende och städning
I dag inleder ungefär 12 500 män och kvinnor sin militärtjänstgöring. Men hur ser vardagen på brigaden egentligen ut?
Från och med i dag och några månader framåt får flera tusen värnpliktiga män och frivilliga kvinnor en ganska annorlunda vardag. Nu gäller det att stiga upp tidigt, följa regler och lära sig att uppträda militäriskt. Men vad innebär det egentligen? Vi frågar Janne Kinnunen som är fritidsombudsman på Nylands brigads Beväringskommitté.
Vad händer när du som ny rekryt först kommer till området?
- I dag kommer de nya rekryterna in på brigaden när de vill, men senast klockan 16. För det första kollar man igenom deras väskor för att se att de inte har några saker med sig som de inte får ha, och sedan skickas de vidare till sina egna enheter, säger Kinnunen.
Vi läser igenom en guidebok för nya rekryter och konstaterar att rusmedel, alltså alkohol och droger, är sådant som du som inte får ha med dig. Du ska heller inte vara full när du rycker in. Andra grejer du inte får ha med dig är mediciner du inte har recept på och vapen.
Får du ha med dig privata grejer?
Ja det får du, men inte så mycket.
- I skåpet finns det två lådor som är gjorda för civila saker. Du får ha med dig så mycket som det ryms i dem, men det är inte så mycket. En liten väska med saker ungefär, säger Kinnunen.
Du får också ta med egna rakdon och hygienartiklar.
Får du använda din telefon?
I somras begränsades Pokémon go-spelandet på brigaden, men hur är det nu?
- Vi får inte spela Pokémon go på brigaden. Man får inte ha med sig telefonen under dagen utan vi får endast använda den på kvällsfritiden.
Hur mycket fritid får du?
I början av grundutbildningsperioden (även kallad g-perioden) har du inte så mycket fritid.
- Dagarna är långa och det är mycket program och mycket du ska lära sig. Efter några veckor börjar du få mera kvällsfritid och den börjar alltid runt klockan 17.30.
Hur ser en typisk dag ut?
Den varierar beroende på vilken period du är inne i, men g-perioden handlar mycket att du ska lära dig nya saker.
- Det är väckning ungefär klockan sex och då bäddar du sängen och gör dig klar för frukost. Sedan går ni tillsammans till frukosten och efter den börjar dagens program. Det kan variera väldigt mycket.
Du måste bland annat lära dig grunderna i hur du beter dig på brigaden och hur du använder och putsar vapen. Tidigare hörde ett millimeterprecist vikande av det rutiga sängöverkastet också till rutinerna, men nu har det slopats. Men tro inte att du kan slappa med ordningen för det. Brigaden verkar vara grymt renlig av sig.
- Vi brukar städa stugan en till två gånger om dagen, säger Kinnunen.
Militäriskt beteende?
En annan sak du ska lära dig under g-perioden är militäriskt beteende, men vad betyder det egentligen?
- Att du beter dig förnuftigt och visar respekt för de som du har runt omkring dig.
Du måste också lära dig hur du tilltalar en högre militärgrad och komma ihåg att du inte kan springa omkring hur som helst på området utan att fråga om lov först.
Får du gå på toaletten när du vill?
- Det beror på vem du har som utbildare. Det kan vara svårt att få gå när som helst. Till exempel mitt i en utbildning eller lektion är det nog bäst att hålla sig, säger Kinnunen.
Vad får du göra på din fritid?
Efter några veckor får du mer fritid och det finns en hel del grejer du kan göra på området. Det mesta handlar om idrott.
- Många tycker om att röra på sig och då kan du till exempel träna på gymmet eller fara ut på en löprunda. Vi har en massa idrottsklubbar och du kan välja mellan till exempel fotboll, innebandy och simning.
För den som är trött på idrottande finns det ett musikrum där du kan spela gitarr och trummor. På soldathemmet kan du spela spel, läsa tidningar och dricka en kopp kaffe.
- Det finns också de som tycker om att bara vara i stugan och tala med sina vänner eller läsa en bok.
Hur tufft får de nya rekryterna?
- Visst kan det vara svårt med en förändring, men efter ett tag blir du nog van med det och då blir det lättare att vara här. Det beror lite på hurdan attityd du har.
Vilken attityd är bäst att ha?
- Det är bara att vara positiv och se det som en bra utmaning och ett tillfälle att utveckla sig själv, säger Kinnunen.