Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Olovligt blek insats i ödeskampen – Lettland pinade Finland

Från 2017
Uppdaterad 02.01.2017 21:08.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Sammandrag från kvalmatchen Finland-Lettland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den regerande juniorvärldsmästaren i ishockey var nära ett nytt fiasko i den första nedflyttningsdusten. Finland var skyhög favorit mot Lettland men vann endast med uddamålet.

Alla tiders fiaskoturnering avslutas med nedflyttningskval mot den andra gruppjumbon Lettland, som förlorade samtliga fyra matcher i gruppspelet med målskillnaden 6-29.

Två segrar krävs för säkrad plats i A-VM – nu har Finland tagit den första. Men prestationen var allt annat än imponerande.

"Vi fixar det här"

Den färska förbundskaptenen Jussi Ahokas juniorlejon uppträdde slött under den första perioden, men ledde trots det i pausen.

Målet kom vid tiden 7.43 och gjordes av backen Vili Saarijärvi som i powerplay skickade in ett handledsskott från blålinjen.

– Nog fixar vi det här, det gäller bara att köra för fullt nu, sade Saarijärvi i Yles pausintervju.

Kalldusch

Men det blåvita spelet fortsatte hacka efter periodpausen.

Dryga fyra minuter in i mittakten slog Maksims Ponomarenko in kvitteringen för Lettland, som dessutom kort därefter tvingade Finland till två utvisningar.

Maksims Ponomarenko gör omkull German Rubtsov, Ryssland-Lettland, JVM 2017.
Bildtext Maksims Ponomarenko, som här tar omkull Rysslands German Rubtsov i en tidigare match, kvitterade kampen.
Bild: All Over Press

Återstoden av den andra perioden var överlag grinig. Under fjorton minuter efter utjämningen tilldelades hela sju utvisningar (fyra för Finland, tre för Lettland).

De resulterade dock inte i några mål, vilket betydde att 1-1 stod sig efter 40 minuter.

– Jag vill påstå att den här perioden är den sämsta av alla dåliga perioder vi sett av Finland i detta mästerskap. Uselt spel av lejonen, summerade Yle Sportens referent Christoffer Herberts.

Vesalainen målskytt

Finland fortsatte agera nervöst också efter den andra pausen – men fick till en förlösande fullträff med elva minuter kvar på klockan.

Kristian Vesalainen drog iväg ett skott från blålinjen som via lettiska ben något tursamt hittade sig in i nätmaskorna.

Lettland försökte få till en ny kvittering utan målvakt på slutet, men lyckades inte överlista Veini Vehviläinen en andra gång och Finland vann därmed matchen med 2-1.

Finland kan säkra VM-platsen med en andra seger över Lettland klockan 00.30 natten till onsdag finsk tid. En tredje kvalmatch spelas vid behov på torsdag kväll.

Finland – Lettland 2-1 (1-0,0-1,1-0)

07.43 1-0 Saarijärvi (Räsänen) PP
24.37 1-1 Ponomarenko (Krastenbergs,Tralmaks)
49.00 2-1 Vesalainen (Heiskanen,Tolvanen)

Målvakter:
Veini Vehviläinen FIN 11+7+5 = 23
Mareks Mitens LAT 20+16+7 = 43

Diskussion om artikeln