Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Många anmälningar om farliga fyrverkerier – myndigheterna överraskade

Från 2017
Uppdaterad 02.01.2017 20:07.
Försäljningsskåp med fyrverkeripjäser och priser.
Bild: All Over Press

Antalet anmälningar om felaktiga och farliga fyrverkeripjäser var betydligt fler i år jämfört med förra året. Det är viktigt att konsumenterna rapportera brister så att branschen kan förbättra kontrollen, säger Säkerhets- och kemikalieverket Tukes.

Problemen med kvaliteten på fyrverkeripjäserna har överraskat myndigheterna. På måndag kväll hade Tukes fått in nästan hundra anmälningar om brister på tio olika fyrverkeripjäser som sålts inför nyårsfirandet. De senaste åren har det kommit in ett 30-tal anmälningar.

– Det är viktigt att konsumenterna gör en anmälan till oss om farliga produkter. Vi går nu igenom anmälningarna och undersöker vilka fel och problem produkterna har, säger Kurt Kokko.

Dagarna före nyår varnade myndigheterna för fyrverkerier som fanns på marknaden och Tukes drog in flera pjäser från marknaden.

Ingen förhandskontroll

De fyrverkerier som säljs i Finland kontrolleras inte längre på förhand av myndigheterna. Den nationella kontrollen upphörde 2010. Det är alltid företagen – tillverkarna, importörerna eller återförsäljarna – som ansvarar för produktsäkerheten. Alla fyrverkeripjäser ska vara CE-märkta.

– Fyrverkerierna övervakas nu med stickprov på samma sätt som i resten av EU, säger Kurt Kokko.

Fyrverkeritårtan Kolme Kunkkua i en pappförpackning.
Bildtext Fyrverkeripjäsen Kolme Kunkkua drogs tillbaka från marknaden.
Bild: Säkerhets- och kemikalieverket Tukes

De flesta fyrverkerier tillverkas i Kina, där också de huvudsakliga testerna görs. Importörerna ansvarar sedan för att produkterna uppfyller de givna säkerhetskraven.

Tukes vill nu arbeta för att förbättra egenkontrollen i branschen och kommer att samla importörerna till ett möte för att diskutera hur man kan garantera kvaliteten på fyrverkerierna.

Antalet ögonskador orsakade av fyrverkerier var däremot klart färre i år. Bara tio personer sökte vård.

Här finns blanketten för att anmäla en farlig eller bristfällig produkt.

Diskussion om artikeln