Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonlotsen Ahokas: Alla måste på riktigt vara redo att kämpa

Från 2017
Veini Vehviläinen, JVM 2016.
Bildtext Målvakten Veini Vehviläinen den enda som fick beröm av lejonlotsen.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Finlands spel fortsätter hosta betänkligt i junior-VM i ishockey. Den nytillträdda förbundskaptenen Jussi Ahokas var trots segern missnöjd med den första kvalmatchen mot Lettland.

Efter många om och men besegrade Finland till slut den andra gruppjumbon Lettland, som inte vunnit en match i A-VM på fem år.

Vacker var dock inte 2–1-vinsten – det medger även chefstränaren Jussi Ahokas.

Jussi Ahokas intervjuas av pressen.
Bildtext Jussi Ahokas inte belåten med lejonspelet.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

– Bra att vi fick en seger, ingen skillnad på vilket sätt den kom. Men faktum är ju att vi inte fick någon rytm alls i spelet i den första perioden, säger Ahokas till Yle.

– Avsluten håller inte tillräckligt hög nivå, vi måste vara vassare när vi får en målchans. Veini Vehviläinen var däremot igen fantastisk i målet.

”Märker av pressen”

Ahokas klev in istället för avskedade Jukka Rautakorpi mitt under turneringen, och har nu lotsat juniorlejonen till segrar över Schweiz och Lettland.

– Det här var verkligen inte den bästa prestationen av det här laget. Den räckte den här gången, vi fick segern, men vi måste bättra på till nästa match.

– Alla måste på riktigt vara redo att kämpa och att följa spelsättet vi lagt upp, det är nummer ett, svarar Ahokas på frågan hur stort spelarnas ansvar i kräftgången är.

Julius Nättinen leder Finlands första kedja i JVM i Kanada.
Bildtext Julius Nättinen en av spelarna som underpresterat i Kanada.
Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa

De finländska spelarna verkade tydligt nervösa under matchen och kom inte upp på väntad nivå. Ahokas medger att situationen är märklig – kval är något ingen väntade sig inför avfärden till Kanada.

– Förstås märker man av pressen och vad som står på spel, men vi måste framför allt nu göra saker på rätt sätt och inte fundera alltför mycket på insatserna.

Finland kan säkra sin plats i VM med en andra seger över Lettland natten till onsdag finsk tid.

Diskussion om artikeln