Hoppa till huvudinnehåll

Sport

JVM-semifinalisterna klara – USA kom undan med blotta förskräckelsen

Från 2017
USA:s Jeremy Bracco firar ett mål.
Bildtext 1–0-målskytten Jeremy Bracco och hans USA kan få möta Kanada i en nordamerikansk final.
Bild: Dan Hamilton/Icon Sportswire/All Over Press

De fyra kvartsfinalerna i junior-VM i ishockey för herrar spelades natten till tisdag finsk tid. Schweiz bjöd på tufft motstånd mot ett namnstarkt USA, men förhandsfavoriten USA höll för trycket.

I den första kvartsfinalen vann Ryssland komfortabelt över överraskningskvartsfinalisten Danmark med 4–0. Kirill Kaprizov som är draftad av Minnesota Wild gjorde två mål. Hans turneringssaldo är nu 7+3=10 poäng, vilket räcker till en andraplats i poängligan.

Sverige hade inga problem med att besegra Slovakien, slutsiffrorna skrevs 8–3.

– Jag tycker vi kom ut otroligt bra. Vi spelade bra hela matchen tycker jag förutom några minuter i andra och i början av tredje, sade lagkaptenen Joel Eriksson Ek till SVT.

I det svenska laget passade Rasmus Asplund till fyra mål och Tim Söderlund gjorde två. Buffalo Sabres Alexander Nylander gjorde 1+1=2 poäng och toppar poängligan med 5+6=11 poäng.

Schweiz nära skräll

Schweiz var inte alltför långt ifrån en storskräll mot USA. Det var ändå USA som ungefär halvvägs in i den första perioden redan ledde med 2–0.

Schweiz lyckades ändå komma i kapp, när 14 minuter återstod kvitterade lagets stora juniorstjärna Nico Hischier till 2–2 med sitt andra mål för dagen. Kallduschen kom ändå bara 18 sekunder senare, då USA:s Josh Greenway gjorde 3–2-målet som blev matchavgörande.

– De spelade ut oss men bra lag hittar sätt att vinna. Vår målvakt var otrolig, sade USA-spelaren Colin White på turneringssajten efter matchen.

Schweiz vann skotten på mål med 21–17.

I den sista kvartsfinalen vann värdnationen Kanada över Tjeckien med 5–3.

Kvartsfinalsresultat:

Danmark – Ryssland 0–4 (0–2, 0–0, 0–2)
Sverige – Slovakien 8–3 (3–0, 2–2, 3–1)
USA – Schweiz 3–2 (2–0, 0–1, 1–1)
Kanada – Tjeckien 5–3 (0–1, 3–1, 2–1)

Semifinaler:

Onsdag klockan 22.00: USA – Ryssland
Torsdag klockan 02.30: Sverige – Kanada

Finalen spelas natten till lördag finsk tid.

Diskussion om artikeln