Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump om Nordkoreas missiltest: Kommer inte att hända

Från 2017
Donald Trump på tackturné i Ohio.
Bildtext Donald Trump ger ett tal i Ohio.
Bild: EPA/MARK LYONS

USA:s nyvalde president Donald Trump säger att Nordkorea inte kommer att bli klar med en missil som utgör ett hot mot USA.

- Nordkorea sade just att det är i sista skedet i utvecklandet av ett kärnvapen som skulle kunna nå delar av USA, twittrade Trump.

- Det kommer inte att hända! fortsatte han.

Nordkorea meddelade på söndagen att landet var närapå att testa en interkontinental ballistisk missil, trots att experter länge har sagt att Nordkorea är flera år från att utveckla en missil som skulle kunna nå amerikansk mark.

Nordkorea utförde flera missiltest i fjol som del av sitt kärnvapenprogram. Landets mål är att utveckla ett kärnvapen som kan nå kontinentala USA.

Kritiserar Kina för att inte hjälpa till i Nordkoreafrågan

Donald Trump kritiserade också Kina på Twitter. Enligt honom har Kina med hjälp av ensidig handel tagit ut massiva mängder av pengar och välfärd från USA, samtidigt som landet inte vill hjälpa till i Nordkoreafrågan.

Der är inte första gången som Trump kritiserar Kina för valutamanipulation och orättvisa tullavgifter på amerikanska varor. Trumps Twitter-gormande har fått analytiker att fundera på vad det kan betyda för amerikansk säkerhetspolitik efter att han tillträder som president den 20 januari.

Diskussion om artikeln