Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Premiärminister Netanyahu förhörd om mutor

Från 2017
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem.
Bildtext Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem.

Israelisk polis har förhört premiärminister Benjamin Netanyahu i samband med en korruptionsundersökning. Han misstänks ha tagit emot mutor av två affärsmän.

Netanyahu förhördes i sin lägenhet i Jerusalem i tre timmar på måndagen. Myndigheterna uppger att Netanyahu svarade på frågor angående "emottagande av förmåner av personer inom näringslivet".

Netanyahu själv hävdar att han är oskyldig. Innan förhören inleddes påpekade Netanyahu att det inte lönar sig att fira ännu.

- Vänta med firandet. Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: ingenting kommer att ske eftersom det inte finns någonting, sade Netanyahu.

50 ögonvittnen har förhörts

Utredningarna har pågått i flera månader men ny information har uppdagats den senaste månaden. Israeliska medier uppger att det handlar om gåvor värda flera tiotusentals amerikanska dollar eller euro. Omkring 50 ögonvittnen har förhörts.

Den amerikanske miljardären och Judiska världskongressens president Ronald Lauder är bland de förhörda och han misstänks ha gett gåvor och betalat resor för Netanyahu. Lauder, vars familj grundade kosmetikjätten Estee Lauder, har länge setts som Netanyahus allierade både inom näringsliv och politik.

Netanyahu har tidigare sagt att han fått pengar av den franska magnaten Arnaud Mimran som sitter i fängelse för bedrägeri. Netanyahu tog emot 40 000 dollar av Mimran år 2001, innan han blev vald till premiärminister.

Netanyahu, 67, och hans fru har vädrat flera skandaler under åren, flera av dem gällande missbruk av statliga tillgångar.

Opinionsmätningar visar att Netanyahus Likud-parti inte längre är störst, utan ligger bakom centerpartiet Yesh Atid.