Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ahokas: Klarar du inte av att sälja taktiken till spelarna så spelar det ingen roll

Från 2017
Uppdaterad 03.01.2017 12:07.
Jussi Ahokas fick ta över landslaget under turneringen.
Bildtext Jussi Ahokas fick ta över juniorlandslaget under turneringen.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Jussi Ahokas tog över juniorlandslaget i ishockey mitt under pågående junior-VM. Han betonar att sociala färdigheter och ömsesidigt förtroende är grundläggande i hans egen tränarfilosofi. Först när grundstenarna är lagda går det att fokusera på taktiska finesser.

Tränarna Jukka Rautakorpi, Rauli Urama, Marko Ojanen och Aleksandr Barkov fick sensationellt lämna unglejontruppen mitt under turneringen.

I en intervju med Yle Urheilu vill Ahokas framför allt ta assisterande tränaren Urama, som också fungerar som hockeyförbundets elitidrottschef, i försvar.

– Utifrån vad media har rapporterat är det otroligt hur mycket kritik han har fått. Det känns illa att läsa. Han har varit en oerhört bra chef. Människor skriver utan att förstå hur bra han sköter det jobbet.

Han känner också sympati för Rautakorpi.

– När han var chef på förbundet anställde han mig.

"Det handlar om att leda människor"

Nu gäller det för Finland att först säkra sin plats i nästa års junior-VM och därefter inleda förberedelserna inför den kommande säsongens höjdpunkt.

– Som juniortränare är det framför allt nödvändigt att kunna jobba med unga människor. Det spelar ingen roll hur gammal man själv är. Det handlar om att leda människor, man måste känna pojkarna. Det krävs som alltid ömsesidigt förtroende. Först när det förtroendet finns kan man börja prata om riktiga saker.

Enligt Ahokas spelar det ingen roll hur gamla idrottare man leder, samma premisser gäller oavsett.

– Att träna idrottare handlar mest om att leda människor. Först efter det kommer taktiska aspekter in i bilden. Att träna handlar om att verka med människor och att bygga gruppdynamik.

– Man behöver förstås en taktik, den biten måste man kunna och det hör till grenen. Men har du en bra taktik, som du ändå inte klarar av att sälja till spelarna, så spelar det ingen roll.

Vill till NHL

Nu fokuserar Ahokas på juniorlandslaget men döljer inte vad han senare skulle vilja uppnå som tränare.

– En dröm är att träna i NHL.

Programmet är inte längre tillgängligt
Junior-VM i ishockey: Jussi Ahokas: Man måste kunna sälja taktiken till spelarna - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)