Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Affärsman köpte Gullkrona i Åbolands skärgård

Från 2017
Uppdaterad 04.01.2017 17:45.
Blågrå karta som visar Gullkrona, Kirjais, Pensar och Nagu.
Bildtext Gullkrona ligger i Nagus sydöstra skärgård.
Bild: Yle/Marie Söderman

Nu vänds ett nytt blad i Gullkronas historia. Hela området på drygt 72 hektar har sålts. Anrika gästhamnen öppnas upp för båtgäster igen.

Hela ön har köpts upp av företaget Suomen Tavara ja Raha Oy, vars verkställande direktör är godsägaren och affärsmannen Ilkka Heikki Herlin (f. 1959).

Köpet skedde i oktober 2016 och säljaren är en privatperson. Köpesumman var 2,3 miljoner euro för området som är drygt 72 hektar stort.

Ön har alltså bytt ägare men köparen förväntas ännu ansöka om lagfart, vilket i regel görs inom 6 månader efter att ett köpebrev har undertecknats.

Populär utflyktshamn

Gullkrona är bekant bland alla som har rört sig med båt i den åboländska skärgården och under flera årtionden var Gullkrona en mycket omtyckt gästhamn - nästan ett måste under sommarseglatsen.

Vy över ön Gullkrona. Man ser väderkvarnen och segelbåtar i besökshamnen.
Bildtext Vy över Gullkronas gästhamn. Arkivbild.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

I över 40 år drevs gästhamnen på Gullkrona av familjen Eriksson som är bosatt på ön året runt. Familjen stängde gästhamnen 2008, men under några år efter det var det möjligt att göra kortare dagsbesök på ön.

Då Yle Åboland ringer för att fråga om ägarbytet blir svaret kortfattat.

- Jag har inga kommentarer till det här, säger Gunvald Eriksson på Gullkrona.

Affärsmannen som värnar om hav och miljö

Ilkka Herlin är styrelseordförande i Cargotec och för ett par år sedan köpte han den medeltida herrgården Qvidja gård på Lemlaxön i Pargas tillsammans med sin fru Saara Kankaanrinta. Paret vill värna om miljön och driver nu ett miljövänligt jordbruk på gården.

ilkka herlin
Bildtext Ilkka Herlin
Bild: Yle

Herlin och Kankaanrinta jobbar också aktivt för ett renare Östersjön och har skapat stiftelsen Baltic Sea Action Group.

Yle Åboland har sökt Ilkka Herlin för en kommentar om Gullkronaköpet.

Båtfolket gillar Gullkrona

I Pargas har ryktet om att Gullkrona bytt ägare cirkulerat en tid och många spekulerar nu kring vad som kommer att hända med ön.

Medlemmar i föreningen Gullkrona kryssarklubb i Skräbböle i Pargas uppskattar precis som många andra det vackra Gullkrona. I tiderna var ön Gullkrona en av klubbens fasta punkter.

- Visst är köpet är intressant. Det vore fint om man kunde besöka ön igen. Men i dag finns andra liknande gästhamnar i närheten som till exempel Brännskär och Stenskär som man kan besöka, säger Erik Nordenswan, vicekommodor i kryssarklubben.

En fiskmås
Bild: Yle/Nina Bergman

Att omgivningen intresserar förvånar inte Nordenswan.

- Söder om Gullkrona öppnar sig hela Gullkronafjärden framför dig, den är jättevacker, säger Nordenswan.

Gullkrona fortsätter att fascinera

Gullkrona är en mytomspunnen plats i Åboland. Den mest kända historien kring Gullkrona handlar om drottning Blanka som följde med sin make kung Magnus Eriksson till Finland under en resa 1348.

Solnedgång i Åbolands skärgård
Bild: Yle/Linus Hoffman

Enligt historien sägs drottningen ha blivit så betagen av skärgårdens skönhet att hon offrade sin krona och kastade den i havet, i Gullkronafjärden.

Den kittlande frågan är naturligtvis – ligger drottning Blankas krona kvar på havsbottnen?

Namnet som nästan blev en kommun

Gullkrona var tidigare en del av Nagu kommun men är numera en del av Pargas. Ön ligger cirka fyra sjömil sydost om Kirjais i Nagu.

Då de väståboländska kommunerna Pargas, Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö slogs samman 1.1.2009 gick debatten het om vad den nya kommunen skulle heta. Ett av de mer populära namnförslagen var Gullkrona. Namnet Gullkrona slogs ändå ut av namnet Väståboland/Länsi-Turunmaa, som något år senare byttes till Pargas/Parainen.

Tillägg klockan 17.30: Efter att Yle Åbolands nyhet om Gullkronaköpet publicerades, skriver Ilkka Herlin och Saara Kankaanrinta i ett uttalande att Gullkrona kommer att öppnas för båtgäster igen. Skärgårdshavets vackra miljö tillhör alla, konstaterar Herlin och Kankaanrinta bland annat.

Stenig strand och hav.
Bildtext Skärgårdshavet är poplärt bland båtfolket.
Bild: Yle/Marie Söderman