Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i natt: Juniorlejonen redo, här är kedjorna

Från 2017
Uppdaterad 03.01.2017 23:43.
Programmet är inte längre tillgängligt
Jääkiekon Nuorten MM: karsintaottelu FIN - LAT - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Inga stilpoäng för de pressade juniorlejonen, men en nödvändig 2-1 seger över Lettland i går. I natt har juniorlejonen ödet i egna händer. Nu gäller det att säkra platsen i JVM också nästa år.

Vad?

Lettland - Finland, nedflyttningskval i JVM, match två. Det lag som först tar två segrar får stanna i A-VM, det andra laget spelar i B-VM nästa år.

När?

I natt klockan 00.30 i Centre Bell i Montreal. Matchen sänds direkt i TV2 och på Arenan.

Finlands utgångsläge:

En seger i bakfickan, men utan stilpoäng. Målskyttet fortfarande ett problem. Bara två kassar på 45 skott talar sitt tydliga språk. Förhoppningsvis har juniorlejonen mentalt besegrat nedflyttningstrollet och kan spela mer avspänt den här gången. Annars kan det gå illa och avgörandet skjutas upp till den tredje matchen.

Lettlands utgångsläge

"All in." Alla vill klå den regerande mästaren, Lettland är inget undantag på den punkten. Turneringens sämsta lag har inget att förlora - frågan är om de vågar spela så också och om materialet räcker till.

Kul att veta:

Lettiska backen Maksims Ponomarenko och forwarden Rudolf Balcers som bägge är födda i Liepaja, fick som juniorer chansen att provspela för norska Lørenskog i samband med en turnering. Killarna gjorde ett väldigt gott intryck och flyttade som 13-åringar till Lørenskog, strax utanför Oslo för att spela hockey.

Ponomarenko spelar fortfarande i Lørenskog, medan Balcers senare flyttade till Stavanger Olilers och den här säsongen plockar han poäng (35 matcher, 20+18= 38) i Kamloops Blazers i WHL.

Laguppställningar:

Några justeringar i juniorlejonens kedjor. Joona Luoto (1+1=2 poäng i turnerningen hittills) tar plats i den första kedjan med Julius Nättinen och Otto Koivula i stället för Petrus Palmu, som blir trettonde anfallare. Teemu Väyrynen tar plats i den fjärde kedjan med Arttu Ruotsalainen och Julius Mattila.

1:
21 Joona Luoto - 25 Julius Nättinen - 35 Otto Koivula
12 Juuso Välimäki - 18 Vili Saarijärvi
2:
34 Kristian Vesalainen - 32 Aapeli Räsänen - 33 Eeli Tolvanen
7 Olli Juolevi - 2 Miro Heiskanen
3:
10 Kasper Björkqvist - 13 Henrik Borgström - 9 Janne Kuokkanen
28 Jesper Mattila - 3 Urho Vaakanainen
4:
22 Arttu Ruotsalainen - 20 Julius Mattila - 27 Teemu Väyrynen
6 Juho Rautanen

15 Petrus Palmu

Målvakt:
31 Veini Vehviläinen (30 Karolus Kaarlehto)

Chefstränare: Jussi Ahokas

Referentens tips:

Finland inte bara borde, ska vara och är bättre än Lettland. På basis av första kvalmatchen vågar jag ändå inte hoppas på så mycket. 2-1 till Finland och en plats i A-VM känns ändå realistiskt.

Diskussion om artikeln