Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimito centrum växer ännu mer

Från 2017
Kim Mattson, Christer Nyback och Göran Eriksson är glada över tillbyggnadsplanerna
Bildtext Kim Mattson, Christer Nyback, Göran Eriksson
Bild: Yle/Nilla Hansson

Det nya köpcentret Kompass i Kimito centrum ska utvidgas. Hela Kimito centrum ska växa.

I augusti ska den nya tillbyggnaden av köpcentret öppnas om allt går planenligt. Och det är tänkt att Aktia Bank flyttar in i den. Idag gjordes ett föravtal mellan investeraren, disponenten Kim Mattson och Aktias regiondirektör Christer Nyback.

I höstas öppnade det nya stora köpcentret Kompass med supermarket, guldsmedsaffär, frisör, skönhetssalong och pop-up hörna. Nu ska det hela utvidgas mot söder med 380 kvadratmeter. Aktia är klar hyresgäst, men det finns utrymme för åtminstone en till.

När Kim och Carita Mattson, som förutom att de investerar i Kimito också är köpmän i Pargas, fick veta att Kompass hade outnyttjad byggnadsrätt såg de tillbyggnaden och avtalet med Aktia som en vettig lösning.

Investeraren Kim Mattson står ungefär där ingången till Aktias kontor i den nya tillbyggnaden kommer att vara
Bildtext Investeraren Kim Mattson står ungefär där ingången till Aktias kontor i den nya tillbyggnaden kommer att vara
Bild: Yle/Nilla Hansson

Aktias Christer Nyback gläder sig åt ändamålsenliga nya utrymmen i Kimito där banken har haft en viss tillväxt 2016.

-Efter tio år på orten behöver man en ansiktslyftning. Det var en ypperlig chans att komma med i affärscentra och finnas med från början och själv få planera utrymmena.

Göran Eriksson från Ramboll är ett slags byggnadskoordinator för Kompass. Enligt honom har den nya supermarketen fått en bättre start än väntat. Han ser en naturlig utveckling av Kimito centrum mer söderut. Engelsbyvägen binder ihop det nya och Kompass ligger mitt i det hela.

- Servicenivån i Kimito har överlag stigit alltifrån dagligvarusidan till specialaffärerna, säger Eriksson.

Planeringen av Kimito centrum har enligt Göran Eriksson redan länge gått in för att göra just det här området till ett affärsstråk, så den nya tillbyggnaden förstärker också den.

Att framtidstron är så stark trots motgångar i exempelvis Dalsbruk ser Göran Eriksson som naturligt. Kimitoön är en välmående bygd i grund och botten:

- Köpkraften hos sommargästerna är det som möjliggör allt det här sist och slutligen. Flera projekt på ön strävar till att sommargästerna ska stanna längre på orten och bli om inte heltidsboende så åtminstone deltidsboende. Det är nog där framtiden ligger på den här ön. Småskalig men konsekvent och målmedveten satsning på dem.

Ritningen till den kommande tillbyggnaden av Kompass:

Byggnadsritning över tillbyggnaden på Kompass affärscentrum i Kimito
Bildtext Tillbyggnaden av köpcentret Kompass
Bild: Schauman Arkkitehdit Oy

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln