Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kram eller handslag - så här hälsar du på rätt sätt

Från 2017
Handskakning.
Bildtext En handskakning är oftast rätt när du träffar nya människor.
Bild: Yle/Catariina Salo

Att hälsa på varandra kan kännas som en hel vetenskap. Vissa vill kramas, andra skakar hand medan en del bara ger dig en liten nick. Hur ska vi egentligen göra?

Det finns många olika sätt att hälsa, men det värsta är kanske när den ena skakar hand samtidigt som den andra kramas. Hur ska vi göra för att undvika sådana här pinsamma situationer? Vi kollar upp saken med vett och etikett-experten Solveig Lehrer.

Kram, handslag eller inget alls - hur vet jag vad som passar när?

- Rent allmänt kan man säga att kramandet har blivit vanligare, men de flesta som man möter för första gången tycker nog inte om att bli kramade. Det ska nog vara någon man känner eller har någon slags relation till, säger Solveig.

Befinner du dig någonstans med en bunt nya människor som du dessutom vill lära känna ska du skaka hand, annars räcker det med att man hejar. På en anställningsintervju skakar du däremot alltid hand. Då ska du också komma ihåg att försöka ha ett fast handslag - då ger du ett bättre intryck.

Två dockor som kramas lite konstigt.
Bildtext Kommer någon emot dig med utsträckta armar kan du antingen besvara kramen eller så bestämt sträcka fram din hand. Minst pinsamt blir det kanske ändå om du besvarar kramen.
Bild: All Over Press

Ifall en person närmar sig dig med ett hej eller en utsträckt hand och du inte alls besvarar gesten kan det bli en konstig stämning.

- Om du inte visar att du noterar den andra och inte vill ha kontakt är det väldigt obehagligt för den andra parten. Du ska åtminstone le och säga hej.

Det kanske kan kännas konstigt att hälsa på okända typer på ditt jobb, men det ska du också göra.

- Ja, det skapar en god anda. Du kan le och säga hej, det måste inte vara svårare än så. Att bara gå förbi varandra är inte alls bra, säger Solveig.

Här gäller det alltså att läsa av den andra personen och försöka lista ut vad hen är på väg att göra. Om glöm inte – om någon hälsar på dig ska du alltid hälsa tillbaka.

Hur undviker jag en kram på ett schyst sätt?

Många tycker inte om att bli kramade, framför allt av halvbekanta personer. Men hur undviker du en kram utan att framstå som sur och kall?

- Det som jag har märkt hos människor som inte vill bli kramade är att de är snabba på att sträcka fram en hand. Det är ett tydligt tecken på att man inte ska komma för nära. Men fungerar inte det och kramen kommer i alla fall så är det nog bara att tåla det, säger Solveig.

Du som är av den kramande typen ska alltså hålla utkik efter utsträckta händer. Om någon tydligt markerar att hen vill skaka hand ska du inte tvinga på dem en kram.

- Om den andra personen har en väldigt allvarlig uppsyn är det nog också säkrast att inte krama. De flesta som vill kramas ler och skiner upp lite, de är förväntansfulla. Man är inte lika förväntansfull över att ta i hand.

När började vi kramas så här mycket?

Att gå runt och kramas till höger och vänster känns som en relativt ny grej, och det är det också.

- I och med att vi gått med i EU och börjat röra på oss mera så har det spridit sig, säger Solveig.

I till exempel Frankrike är det väldigt mycket kramande och kindpussande, men man kramas ändå inte första gången man träffas. Kramarna sätter igång efter det andra mötet. Solveig berättar att till och med affärsmän- och kvinnor kramas och kindpussas. Man är ändå inte lika kramglad i hela Europa, i exempelvis Tyskland vinner handskakningen lätt över kramen.

Kommer mångas stora skräck, kindpussen, till Finland?

- Det tar nog sin tid, men i och med resandet så tror jag nog att den kommer hit, säger Solveig.

Då gäller det också att veta hurdan kindpuss den andra förväntar sig. Antingen kan ni köra på enkelversionen med bara höger kind, eller så den mer avancerade pussen som går: höger, vänster, höger. Här gäller det också att läsa av din motpart.

- Du ska också komma ihåg att fastän det heter kindpuss, så är det bara att trycka kinderna mot varandra, det är ingen våt "fladajska" som placeras på kinden.

Hur brukar du hälsa på folk? Kram, kindpuss, handskakning, ett hej, eller ve och fasa – inte alls?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln