Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Hur ska jag klä mig i kylan? Här finns de bästa tipsen!

Från 2017
Kvinna som står ute i snöfall och fryser.
Bildtext Satsa på påsvantar och yllekläder i kylan.
Bild: © Benoit Daoust / Alamy Stock Photo

Hör du till dem som klär sig för Nordpolen på överkroppen medan nedre kroppen är klädd för en södernresa? Och så funderar du på varför du fryser! Fördela de varma kläderna på hela kroppen, tipsar Marthaförbundets ekologirådgivare Anita Storm.

Så klär du dig bäst i kallt väder:

Huvudet:
Viktigt med mössa på huvudet så att inte värmen försvinner från kroppen.

Kroppen:
Satsa på naturmaterial. Närmast huden ett plagg av ull. Tycker man att ylle kliar eller irriterar ska man prova ett plagg av silke närmast huden. Ull av alpacka eller merinoull är också bra alternativ som inte kliar. Ullen kan ta upp fukt till skillnad från många konstmaterial som blir kalla. Bygg upp med många lager av kläder.

Fötter:
Fötterna ska ha tillräckligt mycket utrymmet. Ju mindre utrymme det finns, desto kallare för fötterna. Det är bra om det finns plats för dubbla strumpor, och helst yllestrumpor som binder fukt. Våra fötter svettas upp till två deciliter per dag och stänger vi in det så blir det kallt. Det är också viktigt att kläderna inte sitter för spänt runt smalbenet då fukten från fötterna ska transporteras bort. Undvik konstläder som är gjort på olja, satsa på skor i läder som är ekologiskt garvat.

Händer:
Påshandskar i naturmaterial är mycket varmare än fingervantar. Gympa med fingrarna när du är ute för att få igång blodcirkulationen.

Att tänka på:

  • Tänk på varifrån materialen kommer!
  • Miljömärkta kläder är alltid ett säkrare alternativ!
  • Material i nylon är kallt!
  • Fleece har råoljan som grund och varje gång ett fleeceplagg tvättas kommer det ut mikroplaster i våra vatten. Gillar du fleece som material använd plagg av ullfleece.
  • Småbarn ska kläs i flera lager med kläder och yllehalare nära kroppen. Vilktigt att de har varmt om händer, fötter och huvud.
  • Vill du använda plagg med impregnerande egenskaper, använd alternativa material, exempelvis produkter som är behandlade med miljövänligt vax.
  • Tvätta inte sönder dina kläder. Yllekläder kan vädras ute tack vare självrenande egenskaper.
  • Tvätta yllekläder som måste tvättas i handtvätt.
  • Undvik torktumlare eftersom det sliter sönder ytor.
  • Används fårfäll i barnvagn och pulkor får det gärna vara ett naturgarvat skinn. Undvik skinn som är blåa på skinnsidan, de är behandlade med skadliga kemikalier som kan upptas i våra kroppar.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln