På önskelistan: Respekt, omtanke och uppskattning samt ny regering
Vi frågar efter förhoppningar om det finländska samhället i år. Vad vill vi att ska hända? Du kan delge sin förhoppning om något gällande Finland i stort eller mer specifikt om din egen region eller ditt yrkesområde.
Här är svar som droppat in via webben, inskickade som fria formuleringar och nu grupperade enligt sitt innehåll.
Du kan fortfarande delta, använd då formuläret längst ner.
Allmän stämning
"Mer respekt, att man bryr sej mer om varandra."
"Att jag skall känna mej hemma i Finland."
"Att folk i allmänhet skulle inse att kunskap är rikedom. Att landsman är man inte för att föds med det ena eller det andra modersmålet - ju mera saker du behärskar desto större möjligheter att lyckas - att all avundsjuka på ett eller annat sätt skulle minska eller helt forsvinna."
Svenskan i Finland
"Att svenskan kan växa och att svenska börjar användas av finskspråkiga i mycket större omfattning."
"Jag hoppas att att Borgå kommun ser till sina invånares väl och vill att svenskan skall få ha sin plats i kommunen och inte lägga ned livskraftiga svenskspråkiga skolor som finns på landsbygden. Detta gäller t.ex. Sannäs skola och Kullo skola."
Rikspolitiken
"Jag önskar det blir nyval i Finland."
"Ny regering, bättre ekonomi för barnfamiljer."
"Finlands regering borde bytas ut. Sen tycker jag det borde spenderas skattepengar och fordonskatter på de ställen där personerna bor istället för att bara satsas innanför ring 3."
"Nyval."
Media - kommunikation- information - utbildning
"Skulle önska mera ansvar och mindre populism och sensationshunger från media och oppositionspartierna."
"Min önskan är att man i Finland skulle börja inse vikten av informationshantering som en väsentlig, kraftfull och oundviklig disciplin likt matematik, ekonomi och sociologi och att man skulle börja bygga upp en infrastruktur för utlärning och tillämpning av ett förnuftigt hanterande av information."
"Att dom pratar och ger mera information om politik i skolor. Inte nödvändigtvis jättemycket i högstadiet, utan lite i lågstadiet, lite mera i högstadiet och ännu mera i t.ex. gymnasiet och yrkesskolor. Och att dom får det att låta intressant också! T.ex. hur jag, min familj och vänner påverkas av politiken och vad som sker i det långa loppet."
Hemknutarna – var de än är
"Att den kustremsa eller region som jag tillhör skulle uppskattas för vad den är - och kan - inte betraktas som konkurrent."