Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obamas slutspurt försvårar starten för Trump

Från 2017
Uppdaterad 04.01.2017 05:27.
Donald Trump och Barack Obama 10.11.2016.
Bildtext President Barack Obama och den blivande presidenten Donald Trump träffades i Vita huset i november 2016, några dagar efter valet. Då verkade allt vara frid och fröjd.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Med drygt två veckor kvar på presidentposten gör president Barack Obama nu allt i sin makt för att cementera sitt arv till eftervärlden – och Donald Trump är inte glad.

USA:s president Barack Obama kommer att flytta fler fångar från Guantánamofängelset under de drygt två veckor som återstår av hans presidentperiod. Det meddelade Vita huset under tisdagen, några timmar efter att den tillträdande presidenten Donald Trump sagt att han motsätter sig förflyttningarna.

Gårdagens besked om att president Barack Obama fortsätter tömma fängelset på Guantánamo Bay är bara det senaste i raden av exempel på den avgående presidentens aktivitet under de senaste veckorna.

När Obamas presidentperiod nu närmar sig sitt slut gör han allt i sin makt för att hinna fatta och verkställa så många beslut som möjligt som är viktiga både för honom personligen och för hans parti, demokraterna. Detta trots att Obama är väl medveten om att de går stick i stäv med den blivande presidenten Donald Trumps och republikanernas värderingar.

I fallet med Guantánamo Bay har Obama under hela sin tid som president strävat efter att stänga det omtvistade fängelset, som alltså skapades efter attackerna mot USA den 11 september 2001. Donald Trump har däremot sagt att han vill hålla fängelset öppet och skicka fler fångar dit.

Obama aktiv i december

Och det finns fler exempel. I december hann Obama fatta många andra beslut som garanterat retade gallfeber på Trump. Obama förbjöd oljeborrning i delar av Norra Ishavet och vid USA:s norra Atlantkust, medan Trump är en vän av oljeindustrin. Obama utvisade ryska diplomater för att hämnas ryska hackerattacker, trots att Trump flera gånger ifrågasatt hackerattackerna och sagt att han vill ha en vänskaplig relation till Ryssland.

Obama säkrade också det statliga stödet till kvinnoklinikkedjan Planned Parenthood, en nagel i ögat på abortmotståndarna med Trump i spetsen. Och USA:s beslut att inte lägga in ett veto mot den resolution från FN:s säkerhetsråd som kritiserade de israeliska bosättningarna fick Trump att formligen explodera i kritik mot FN på Twitter.

En del av dessa och andra beslut kommer Donald Trump att kunna ändra på när han tillträtt som president den 20 januari, men det kommer att försvåra starten för honom.

Uppretade republikaner

Flera ilskna republikaner anser att Obamas agerande bara handlar om att han vill retas med Trump. Men jublande demokrater säger att allt Obama gör bara är en logisk fortsättning på det arbete som han har påbörjat under sina åtta år som president. Man har en president åt gången och han heter fortfarande Barack Obama. Därför gör han helt rätt i att cementera sitt arv till eftervärlden, säger demokraterna.

Obama tros också ha blivit uppmuntrad av de höga gallupsiffror som han uppvisat. Den avgående presidenten är för tillfället mera populär än den blivande presidenten, något som är väldigt ovanligt i ett historiskt perspektiv.

Och Obama tycks inte tappa fart på målrakan. I dag träffar han ledande demokrater i Washington DC. De ska diskutera hur de ska försvåra republikanernas strävan att riva upp Obamas hjärtefråga, sjukvårdsreformen Obamacare.

Diskussion om artikeln