Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kraftigt jordskalv i Fiji – tsunamivarning återtogs

Från 2017
Uppdaterad 04.01.2017 06:47.
Karta över jordskalv i Fidji.
Bildtext Ett jordskalv med magnituden 6,9 har skakat Fijiöarna.
Bild: EPA/UNITED STATES GEOLOGICAL SURVEY / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Fijiöarna skakades i natt av ett kraftigt jordskalv med magnituden 6,9.

Myndigheterna utfärdade en tsunamivarning efter skalvet som inträffade drygt 200 kilometer sydväst om Fiji.

Tsunamivarningen återtogs efter en timme och det har inte rapporterats om offer eller större materiella skador efter den kraftiga jordbävningen som följdes av två mindre efterskalv.

Skalvets epicentrum låg relativt nära havsytan vid 15 kilometers djup, 230 kilometer från staden Nadi som ligger på Stillahavsnationens största ö Viti Levu.

Myndigheterna slog först larm om farliga tsunamivågor i södra Stilla havet vid tolv tiden i natt finsk tid, men varningen återtogs en timme senare.

Panik på Viti Levu

En stor del av invånarna på den största ön Viti Levu sökte skydd på höglänta områden, vilket orsakade panik och trafikstockningar men nu är läget normalt igen.

- Skalvet orsakade en del panik och bilarna stod i kö för att nå områden på högre höjd, säger biståndsorganisationen Oxfams representant Jovesa Saladoka.

Invånare i huvudstaden Suva som också ligger på Viti Levu, evakuerades men de har nu återvänt till sina hem.

Eldringen

Fijiöarna ligger i den så kallade Eldringen i Stilla havet, där jordskalv och vulkanutbrott är vanliga. Skalven kräver sällan offer och skadorna förblir oftast små.

Skalven i södra Stilla havet orsakas av att den australiska tektoniska plattan rör på sig.

- Den rör sig sju centimeter mot nordost varje år och det är det som orsakar de flesta skalv i Stilla havet, säger seismologen Jonathan Bathgate.

- De är oftast rätt djupa och det som var ovanligt denna gång var att skalvet inträffade relativt ytligt, tillägger Bathgate.

Diskussion om artikeln