Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lättade juniorlejon: ”När man torkar slarvigt börjar baken klia”

Från 2017
Uppdaterad 04.01.2017 07:33.
Veini Vehviläinen, JVM 2016.
Bildtext Veini Vehviläinen var en av Finlands tre bästa spelare i JVM.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Det viktigaste var att vi behöll platsen i A-VM, summerar Finlands tränare Jussi Ahokas efter den andra kvalsegern över Lettland. Nu börjar ett nytt projekt.

Det blev en nionde plats för den regerande mästaren i JVM i Kanada. Fiaskoturneringen avslutades i och för sig med tre raka segrar, men insatsen i kvalkamperna mot Lettland var långt ifrån bländande.

I den första matchen vann Finland med uddamålet 2–1 – i nattens andra drabbning tog juniorlejonen turneringens största seger med siffrorna 4–1.

– Vi gick in i den sista perioden vid ställningen 1–1 och bestämde tillsammans att vi återvänder till omklädningsrummet som vinnare och att turneringen tar slut här, berättar Finlands förbundskapten Jussi Ahokas till Yle.

– Vi ska inte analysera spelet desto mer nu, för inte var det ju särskilt vackert. Det viktigaste är att vi hölls kvar i serien och vann de tre sista matcherna. Det var viktigt för pojkarna.

Räsänen med annorlunda analys

Målvakten Veini Vehviläinen, backen Vili Saarijärvi och anfallaren Aapeli Räsänen valdes till Finlands bästa spelare i turneringen. Räsänen kom efteråt med en intressant kommentar.

– När man torkar lite slarvligt, så börjar baken klia, konstaterade Räsänen i Yles intervju.

– Gruppspelet var inte det bästa. Mot Sverige (1–3-förlust) visade vi upp lite av vad vi kan, men fick inte ut allt. I kvalet räddade vi sen det som gick att rädda.

“Nu börjar ett nytt projekt”

Niondeplatsen är Finlands sämsta i en IIHF-ledd turnering sedan 1955, skriver det internationella ishockeyförbundet på sin webbplats.

Ahokas, som ersatte avskedade Jukka Rautakorpi efter de tre inledande förlusterna, får nu lotsa Finland i Buffalo nästa vinter. Nio spelare från årets blåvita trupp får sett till åldern delta även där.

– Jag kom in mitt under turneringen och inte lämnade det här ju så hemskt bra känsla, men som tur klarade vi kontraktet. Nu börjar ett nytt projekt, säger Ahokas.

Diskussion om artikeln