Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Vega går in för mera flexibel nyhetsrapportering från regionerna

Från 2017
Uppdaterad 05.01.2017 10:18.
Bild av reporter bakifrån i Yle Åbolands radiostudio.
Bild: Yle/Annika Holmbom

Yle Vega har förnyats stegvis det senaste ett och ett halvt året och en av ledstjärnorna har varit en större satsning på det regionala innehållet.

Vi började förnyelsen med de regionala morgnarna hösten 2015 och fortsatte med förmiddagen, dagen, eftermiddagen och kvällen hösten 2016. Vi slutar med de regionala eftermiddagsnyheterna som ett led i det här utvecklingsarbetet och integrerar i stället de regionala nyheterna i Yle Vegas så kallade rikssändningar.

“Vi tror att vi kan förbättra den regionala nyhetsbevakningen som helhet om vi inte binder folk vid fasta minuter vid ett speciellt klockslag i radio. Nyheter från regionerna kan då i högre grad ingå i eftermiddagen. Det här ger också större möjlighet för en reporter från regionerna att rapportera i eftermiddagens rikssändning”, säger Kerstin Häggblom som är innehållschef på Svenska Yles nyheter, sport och aktualiteter.

“Vi har redan börjat med den här typen av flexibel nyhetsrapportering i de regionala förmiddagarna och det fungerar utmärkt. Det här är alltså ett sätt att ge lyssnarna nyheter genast då de händer utan att behöva vänta till nästa nyhetssändning.”

Tanken är att vi i Yle Vega satsar på det regionala Svenskfinland på morgon och förmiddag och det gemensamma Svenskfinland på eftermiddagarna.

“På Svenska Yle är vi ensamma om att binda ihop hela det svenska Finland. Vi har ett ansvar för att det regionala hörs nationellt och tvärtom”, säger Häggblom.

Sedan september 2016 har vi kunnat erbjuda mera regionalt innehåll i Yle Vega: De regionala sändningarna är nu en timme längre varje vardag och pågår fram till kl. 12. Vi sänder också regionalt lördag morgnar kl. 7-9.

Nyheter från de finlandssvenska regionerna ingår också i Yle Vegas riksnyhetssändningar som blev fler i samband med förnyelsen av kanalen. Yle Vega sänder nu nyheter varje hel timme, från tidig morgon till sen kväll alla dagar i veckan.

Vi fortsätter som hittills självklart att bevaka Svenskfinland, Finland och världen i alla våra nyhetssändningar.

Diskussion om artikeln