Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Eeva: President Koivisto har alzheimer

Från 2017
Uppdaterad 05.01.2017 10:34.
Mauno Koivisto
Bildtext President Mauno Koivisto.
Bild: Yle/Juri Belinski

Paret Koivisto har inte synts till i offentligheten på ett tag och var inte heller med på den senaste slottsbalen. I en intervju med tidningen Eeva berättar Tellervo Koivisto att president Koivisto har Alzheimers sjukdom.

I den långa intervjun berättar Tellervo Koivisto att hon och Mauno träffades vid dörren till Åbo Universitets studentorganisation på självständighetsdagskvällen 1950. Även om Mauno till utseendet inte var Tellervos typ lyckades han efter ett tag charma henne och efter fyra månader var de förlovade. Nu har paret varit gifta i 64 år.

President Mauno Koivisto och Tellervo Koivisto i Helsingfors domkyrka den 15 april 2015.
Bildtext Mauno och Tellervo Koivisto i Helsingfors domkyrka i april 2015.
Bild: Timo Korhonen / All Over Press

Tellervo Koivisto är presidentens närståendevårdare

Efter många händelserika år tillsammans, har paret Koivisto nu fått dra ner på takten lite, berättar fru Koivisto. President Koivisto fyllde 93 år i november och lider av Alzheimers sjukdom. Tellervo Koivisto fungerar nu som hans närståendevårdare.

- Min mans närminne fungerar inte. Men om ett passande samtalsämne dyker upp så kan han hålla en föreläsning om det med stilrent språk, säger Tellervo Koivisto till Eeva.

Tellervo upplever ändå inte att sjukdomen är så hopplös som man kunde föreställa sig – man får tid att vänja sig, säger hon. Men med tiden blir symtomen ändå allt tydligare.

– Ibland märker man att ingenting nytt når fram. Nyheter intresserar inte längre så mycket och tidningsläsningen blir mest vändande av blad. När ena parten saknar närhistoria så sinar de gemensamma samtalsämnena.

Mauno Koivisto var president åren 1982-1994.