Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Energilaboratoriet på Brändö fick transformatorer

Från 2017
Uppdaterad 04.01.2017 13:41.
Energilaboratoriet på Brändö får sina transformatorer.
Bildtext Energilaboratoriet på Brändö får sina transformatorer.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Under onsdagen lyftes ett par transformatorer in i energilaboratoriet på Brändö i Vasa. Projektledare Janne Suomela hoppas att man ska kunna köra igång den första av tre testmotorer i slutet av sommaren.

Installationen av laboratoriets ventilationssystem börjar vara på slutrakan och den första motorn har lyfts in i laboratoriet. Vad gäller allt som ska kopplas till och från motorn förväntar man sig bli klar under våren.

Laboratoriet har plats för totalt sex motorer. I det här skedet finns det planer på tre motorer. Den andra motorn kommer under det pågående året och den tredje om något år.

Projektledare Janne Suomela hoppas att man ska kunna ta i bruk den första motorn under sensommaren. Mycket hänger på när man får sitt vattentillstånd från Regionförvaltningsverket.

- Motorerna behöver kylas ner med vatten och vattnet tas från havet. Det kräver tillstånd från Regionförvaltningsverket, säger Suomela.

Under onsdagen lyftes ett par transformatorer, en på nio ton och den andra på fem, in på laboratoriets tredje våning.

I energilaboratoriet ska man forska kring förnyelsebara energikällor, utveckling av motorer, och miljövänlig energiproduktion.

Diskussion om artikeln