Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hundratusentals skattekort har felaktiga uppgifter

Från 2017
Uppdaterad 04.01.2017 13:37.
Skatteförvaltningen i Åbo.
Bildtext Felaktiga skattekort har skickats ut till hundratusentals personer.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Skatteförvaltningen har skickat ut omkring 300 000 felaktiga skattekort. Det här är den första gången på åtminstone 30 år som så här många felaktiga skattekort har skickats ut.

Redan i slutet av förra året märkte skattemyndigheten att små mängder felaktiga skattekort har skickats ut, men nu meddelar Skatteförvaltningen att hundratusentals felaktiga skattekort har skickats ut.

Skattemyndigheten skickar ett brev med information till alla som har fått ett felaktigt skattekort, men kommer inte automatiskt att skicka ut ett nytt skattekort. Brevet innehåller information om hur man kan korrigera och kontrollera sina skatteuppgifter.

De flesta felaktiga skattekorten har gått till personer som är arbetslösa eller har någon typ av sjukdagpenning eller föräldraförmåner. De har fått en för låg skatteprocent.

Skatteförvaltningen påminner i ett pressmeddelande att skattesatsen för löntagare genomgående sjunker med 1–1,5 procent 2017. Därför betyder en lägre skatteprocent än tidigare inte direkt att skattekortet är felaktigt.

Enligt Skatteförvaltningen beror felet på övergången till en ny version av ett program på våren 2016. Det ledde till att en del inkomst- eller avdragsuppgifter saknades från de nya skattekorten. Därför har de felaktiga skattekorten fel skattesats eller inkomstgräns.

Skapa ett nytt skattekort på nätet

Skatteförvaltningen ber att de som fått ett felaktigt skattekort skapar ett nytt skattekort på webben. Det går att ringa till servicenumret eller genom att besöka en skattebyrå, men det har varit rusning på skattebyråerna runt om i landet.

Åtminstone flera tiotusen personer har kontaktat skattemyndigheten gällande skattekortsärenden.

Skatteverkets kundtjänst har varit stängd flera dagar på grund av it-arbete.

Helsingin Sanomat var först med nyheten.

Diskussion om artikeln