Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israelisk soldat dömdes för dråp på palestinier

Från 2017
Uppdaterad 04.01.2017 14:04.
Den israeliske soldaten Elor Azaria som dömdes för dråp på en palestinier i januari 2017
Bildtext Elor Azaria tillsammans med sin flickvän och sina föräldrar
Bild: EPA

En israelisk soldat som sköt ihjäl en skadad palestinier i Hebron på Västbanken ifjol har dömts för dråp. Soldaten Elor Azaria sköt palestiniern i huvudet när han låg skadad på marken.

Palestiniern hade försökt knivhugga en soldat, men skadades när israeliska soldater sköt mot honom.

Azaria har sagt att han trodde att palestiniern kunde ha ett bombbälte under sin rock. Men enligt Azarias kommendörer, som vittnade i rättegången, hade han inte nämnt något om ett bombbälte i förhör genast efter dådet.

Enligt åklagaren var motivet hämnd.

Enligt en soldat som också vittnade i rätten hade Azaria sagt att palestiniern förtjänade att dö för att han knivhögg Azarias vän.

Eftersom palestiniern låg skadad och oskadliggjord på marken var Azarias agerande inte berättigat enligt militärdomstolen, trots att palestiniern var en terrorist.

Straffet meddelas senare, men Azaria riskerar upp till 20 år i fängelse.

Krav på att Azaria benådas

Rättegången mot Azaria har kraftigt delat åsikterna i Israel.

Flera demonstrationer har arrangerats till stöd för honom och många högerpolitiker har krävt att han benådas.

Palestinska och israeliska människorättsgrupper har sagt att Azarias fall visar hur isrealisk militär använder överdrivet våld för att stoppa palestinska attacker.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har över 150 fall inträffat sen oktober 2015 där israeliska soldater har skjutit ihjäl palestinier som misstänks ha försökt knivhugga, skjuta eller köra på israeler.

Domen mot Elor Azaria är ovanlig. Senast en israelisk soldat dömdes för dråp var år 2008. Då blev straffet åtta års fängelse.

Diskussion om artikeln