Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Jari Sillanpää: Ett program med lite av allt det jag står för

Från 2017
Uppdaterad 06.01.2017 18:46.
Anita Hegerland och Jari Sillanpää tillsammans på Alexandersteaterns scen.
Bildtext Anita Hegerland och Jari Sillanpää tillsammans på Alexandersteaterns scen.
Bild: Henkka Niemistö

Jari Sillanpää tar plats på scenen i säsongspremiären av Nästan unplugged. Programmet innehåller allt från Jaris största hits till Ted Gärdestad, Andersson & Ulvaeus och tango. Mellan låtarna berättar han bland annat om barndomens mörka och ljusa sidor.

Finlands genom tiderna mest berömda tangokung och underhållare sitter bakåtlutad på en barockstol på den tomma scenen på Alexandersteatern i Helsingfors. Stolarna gapar också tomt och det finns en fläkt av svunna tider i den gamla operasalongen.

Jari har tidigare i år spelat in ett eget program i serien Nästan Unplugged på den här legendariska scenen och verkar mycket nöjd med sin medverkan. Nu återstår delen då vi samtalar om livet och karriären.

- Programmet innehåller lite av allt det jag står för på en knapp timme! säger han.

Jari Sillanpää föddes 1965 i en finsk familj i norra Sverige. Hans föräldrar for i tiden, som många andra finländare, till vårt västra grannland för att hitta en bättre tillvaro och arbete.

- Visst har jag mycket svenskt i mej men i själen är jag nog en finne! Jag har dessutom lite glömt bort det svenska i mej nu under åren, tillägger han.

- Men det händer saker i livet, man hamnar på olika ställen, man gör val och här är jag nu, säger Jari.

Visst skulle det nu efter tjugo år i nöjes- och artistbranschen vara roligt att göra nånting helt annat, men jag vet ändå inte vad det skulle vara.

- Ibland är jag så fruktansvärt trött på mej själv, less på allt, på media och artistlivet och jag tänker, nej inte nu igen – jag orkar inte!

- Men sen när man står igen där på scenen så är det så underbart, skrattar han.

Programmet är inte längre tillgängligt
Melkein unplugged: Jari Sillanpää - bitar ur intervjun - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Jari Sillanpää är den artist som sålt mest skivor i Finland av en och samma utgåva, över en kvarts miljon av debutplattan som utkom 1995. Han har medverkat i Eurovisionen, givit ut böcker, medverkat i musikaler, spelat för otaliga utsålda arenor och uppnått allt man kan inom musikbranschen här hemma.

-Nå nu skulle det vara dags för utlandet, skrattar Jari. Men man får se, tillägger han.

Vågar vara den han är

Trots att Jaris pappa stod för en sträng uppfostran, var han den som tog det ”coolast” då Jari gick ut med sin homosexualitet i tjugoårsåldern.

- Syrran var helt desperat och tog det hårdast, minns Jari men trots att han vågade berätta om sin sexuella läggning för familjen så ändrade det ändå ingenting.

- Det var värre när jag var liten. Min pappa fick inte den son han ville ha. Jag ville rita och leka med tjejer, säger Jari. Pappa var besviken.

Det var först många år senare som Jari i ett finsk tv-program berättade offentligt att han hade en pojkvän. Bland alla idoler och förebilder är det speciellt en som varit en vändpunkt i herr Sillanpääs liv.

- Allt förändrades när jag fick se barnstjärnan Anita Hegerland. Tror jag var sju år då. Hon är nog den som fick mej att bestämma mej för att bli artist.

Anita Hegerland är specialgäst i programmet och sjunger tillsammans med Jari. Det första mötet var känsloladdat och många barndomsminnen kom upp till ytan då Anita dök upp på Alexandersteatern för
att medverka i programmet.

-Oj, oj, oj. Jag kunde inte hålla tårarna i styr, säger Jari.

Jari Sillanpää i säsongspremiären av Nästan unplugged.
Bild: Henkka Niemistö

Lite av varje både i radio och tv

I programmet börjar Jari avskalat med musik av Ted Gärdestad. Han fanns med i min barndom och har så många odödliga klassiker, minns Jari. Programmet innehåller allt från Jaris största hits till musik av Andersson & Ulvaeus och naturligtvis får också tv-tittarna njuta av tango. Förutom all musik berättar Jari öppet om sitt liv och sina känslor som följt honom under hans femtioåriga liv.

Den andra säsongen av Nästan unplugged – ett liveporträtt är en musikalisk resa genom tre artisters och tre musikgruppers unika karriärer. Artisterna berättar om sina liv, sina visdomar, erfarenheter och om de positiva och negativa sidorna av att vara artister och låtskrivare i en alltmer hårdare musik- och mediavärld.

Programmen är inramade i en liveinspelning från den anrika Alexandersteatern i Helsingfors och varje avsnitt inleds småskaligt med att varje artist framför akustiska och avskalade nummer för att sedan kulminera i mera energiska framföranden med en stor orkester mot slutet av programmet.

Text: Niklas Rosström

Till serien hör också avsnitt för radio där vi för njuta av liveframträdanden och Niklas Rosström samtalar med veckans artist om livet och musiken. Avsnittet med Jari Sillanpää sänds i Yle Vega måndag 9.1.2017 kl. 19.22 i programmet Vår musik. Vill du tjuvlyssna på programmen redan innan tv-sändningen så publiceras de på Arenan på fredag 6.1.2017 kl. 8.00. Delar ur radioavsnitten kommer också att sändas samma dag i programmet Vega Kväll.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln