Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Dra nytta av kylan såväl på gården, i skogen som i sängen

Från 2017
Uppdaterad 04.01.2017 20:45.
Soffa utomhus.
Bildtext Någon som städat här?
Bild: Ulrica Fagerström/ Yle

Nåväl, det där med sängen handlar enbart om eventuella kvalster som kan husera i tjocka täcken och dynor. De dör om du låter sängkläderna vara ute i hård kyla i några timmar.

- Sex timmar i -20, ett dygn i -18, konstaterar Elisabeth Eriksson som är hushållsrådgivare på Marthaförbundet.

Elisabeth Eriksson.
Bild: Ulrica Fagerström/ Yle

Det gör inget fast det snöar samtidigt. Lyckas man bara sen slå av snön så är den så torr i hård kyla att inget blir vått, konstaterar Eriksson.

Kylan är ett bra vapen mot andra småkryp också.

Råkar någon vara drabbad av huvudlöss kan man utöver hårmedel och tvätt i 60 grader ta kylan till hjälp för att frysa till exempel yllemössor utomhus.

Har man kommit hem från en resa kan man med fördel låta kappsäcken stå kvar ute i ett dygn för att låta kylan eliminera eventuella vägglöss eller andra oönskade medresenärer.

Och ska du i något skede avfrosta frysen så kan de kommande dagarna vara en lämplig tidpunkt för det då innehållet under tiden kan vänta ute i kylan.

Snö på träden.
Bild: Ulrica Fagerström/ Yle

Men sen kan du förstås strunta i att städa och dra nytta av kylan på andra sätt.

- Gå till en skog och promenera. Det kan till och med kännas varmare mellan träden. Lyssna till snöns ljud under skorna och njut av att få använda tjocka vinterkläder som annars inte kommer fram: fårskinnspälsar, ylledamasker, filtstövlar…

Man kan också låta kylan odla ens kreativa förmågor.

- Passa på och gör en islykta. En del färgar den med rödbetssaft eller lägger med vackra kvistar. Själv brukar jag göra helt genomskinliga lyktor genom att bara frysa ett ämbar med kallt vatten, konstaterar Elisabeth Eriksson.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln