Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Herlin: Gullkrona öppnas för båtgäster igen

Från 2017
Uppdaterad 05.01.2017 13:47.
Vy över ön Gullkrona. Man ser väderkvarnen och segelbåtar i besökshamnen.
Bildtext I över 40 år drevs gästhamnen på Gullkrona av familjen Eriksson, som är bosatt på ön året runt.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Gullkrona gästhamn kommer att öppnas för båtgäster tidigast 2018. Det berättar affärsmannen Ilkka Herlin och hans fru Saara Kankaanrinta i ett pressmeddelande efter att hans företag Suomen Tavara ja Raha Oy har köpt ön.

Yle Åboland kunde i dag berätta att Herlin köpte ön Gullkrona i oktober 2016 tillsammans med Kankaanrinta och att säljaren är en privatperson.

Köpesumman var 2,3 miljoner euro för området som är drygt 72 hektar stort.

Herlin och Kankaanrinta berättar att de har ett nära förhållande till Gullkrona.

- Vi gifte oss på ön och anser att Skärgårdshavets vackra miljö tillhör alla. Därför vill vi trygga gästhamnens verksamhet i framtiden, berättar Kankaanrinta.

Ön har alltså bytt ägare, men köparen förväntas ännu ansöka om lagfart, vilket i regel görs inom 6 månader efter att ett köpebrev har undertecknats.

Skärgårdshavets vackra miljö tillhör alla.

― Ilkka Herlin och Saara Kankaanrinta

I över 40 år drevs gästhamnen på Gullkrona av familjen Eriksson, som är bosatt på ön året runt. Familjen stängde gästhamnen 2008, men under några år efter det var det möjligt att göra kortare dagsbesök på ön. Enligt Ilkka Herlin kommer gästhamnen nu att öppnas på nytt.

- Kärleken till Gullkrona och skärgårdskulturen fick oss att köpa ön. Gästhamnen öppnas för båtgäster tidigast 2018, berättar Herlin.

Ilkka Herlin
Bildtext Ilkka Herlin.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Ilkka Herlin är styrelseordförande i Cargotec och för ett par år sedan köpte han den medeltida herrgården Qvidja gård på Lemlaxön i Pargas tillsammans med sin fru Saara Kankaanrinta. Paret vill värna om miljön och driver nu ett miljövänligt jordbruk på gården.

Herlin och Kankaanrinta jobbar också aktivt för ett renare Östersjön och har skapat stiftelsen Baltic Sea Action Group.

Paret skriver i pressmeddelandet att ön Gullkrona kommer att förvaltas på samma sätt som Qvidja gård; utvecklingen ska ske på naturens villkor med respekt för traditioner och kulturhistoriska värderingar.

Diskussion om artikeln