Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittiska regeringen får hård brexit-kritik av avgående ambassadör

Från 2017
Uppdaterad 04.01.2017 23:25.
Storbritanniens avgående EU-ambassadör Ivan Rogers
Bild: EPA

Storbritanniens EU-ambassadör sir Ivan Rogers, som avgick på tisdagen, riktar skarp kritik mot den brittiska regeringen. I ett brev till sina tidigare kolleger förklarar han varför han lämnar sitt uppdrag, och passar samtidigt på att kritisera sin regering för hanteringen av brexit.

Han skriver att regeringen inte överhuvudtaget har informerat de ledande tjänstemännen i Storbritannien om landets mål i de kommande förhandlingarna med EU om ett utträde.

Premiärminister Theresa May har meddelat att förhandlingsprocessen startar i mars, men att hon inte vill avslöja sin regerings målsättningar, eftersom det kunde försvaga britternas förhandlingsposition.

Mina åsikter respekteras inte

Tidningen Independent skriver att sir Ivan upprepade gånger har hotat avgå, eftersom han upplever att hans åsikter inte respekteras. Det skedde redan under David Camerons tid som premiärminister.

Nu skriver han i brevet till kollegerna så här:

- Jag hoppas att ni fortsätter att utmana dåligt underbyggda argument och stelbenta attityder, och att ni aldrig låter bli att berätta sanningen för dem som sitter vid makten.

Sir Ivan hoppades också att kollegerna stöder varandra i situationer då de tvingas yppa obehagliga sanningar för de styrande, som inte vill lyssna.

Svåra förhandlingar att vänta

Han sade sig också vara pessimistisk vad beträffar utsikterna för Storbritannien att fortsätta det ekonomiska samarbetet med EU.

- Frihandel uppstår inte bara för att myndigheterna bestämmer sig för att avskaffa hindren för den, säger han.

Ambassadören säger att han väljer att avgå just nu så att hans efterträdare får tillräckligt med tid på sig att förbereda brexit-förhandlingarna.

- Men att hitta vana förhandlare i de brittiska leden kan bli svårt, konstaterar han.

BBC har publicerat sir Ivan Rogers brev i sin helhet.

Yrjö Kokkonen/Yle

Diskussion om artikeln