Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny lag ger journalister vetorätt i Frankrike

Från 2017
Uppdaterad 05.01.2017 05:50.
Kvinna läser franska dagstidningen Le Monde.
Bildtext Kvinna läser franska dagstidningen Le Monde.
Bild: EPA / Federico Gambarini

En ny lag ska stärka pressetiken i Frankrike. Detta efter att både politiker och industriledare försökt utöva påtryckningar på media.

Strax före jul lanserade den franska regeringen en ny lag för att stärka pressfriheten i landet. Den godkändes snabbt av parlamentet.

Lagen har kommit till för att mediautvecklingen i Frankrike inte ska följa utvecklingen i länder som Polen och Ungern, där pressfriheten är hotad.

- Förtroendet för media måste räddas, säger socialistpolitikern Patrick Bloche som ligger bakom den nya lagen.

- I en värld där mäktiga politiker och industriledare lyckats stoppa reportage eller avsätta redaktionschefer, förlorar givetvis publiken förtroendet för media, menar Bloche.

Vetorätt

Strax före jul fick de franska journalisterna en vetorätt att använda, när de anser att oberoende nyhetsrapportering utsätts för påtryckningar.

Lagen gör det hädanefter möjligt för journalisterna att säga nej om de inte vill genomföra reportaget eller om de vill hänga ut den som utfört hot.

Flera skandaler i fransk media

Förre presidenten Nicolas Sarkozy lät på sin tid avsätta chefer både i pressen och på TV, för att ersätta dem med personer han ansåg var lojala.

Nyligen stoppade TV-kanalägaren och industriledaren Vincent Bolloré ett granskande reportage om en bank. Nyheten handlade om planerad skatteflykt för bankens kunder.

Franska industriledaren och tv-kanalägaren Vincent Bolloré.
Bildtext Vincent Bolloré
Bild: EPA / ETIENNE LAURENT

Dagstidningen Le Monde kallar ingripandet för censur och skriver att orsaken kan vara att bankens chef är god vän med kanalägaren.

Lagen ett vapen för pressetik

Innan den nya lagen trädde i kraft hölls världens förmodligen längsta TV-strejk på nyhetskanalen itélé.

Protesterna riktade sig mot att ledningen anställt producenten Jean-Marc Morandini som står anklagad för sexuella trakasserier på minderåriga pojkar. En polisundersökning har inletts.

Journalisterna förlorade visserligen slaget den gången.

- Men protesterna mot den ifrågasatte producenten kan åter bli aktuella nu, tror Sebastien Cochelin på fackföreningen CFDT vid nyhetskanalen itélé.

- Lagen innebär nämligen ett starkt vapen i kampen för oberoende journalistik och god pressetik, säger han.

Text: Johan Tollgerdt

Diskussion om artikeln