Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama fortsätter att tömma Guantanamo trots Trumps motstånd

Från 2017
Uppdaterad 07.01.2017 21:50.
Fånglägret i Guantanamo skapades år 2002 på order av den dåvarande presidenten George Bush. Obama har inte lyckats stänga lägret på grund av republikanskt motstånd.
Bildtext Fånglägret i Guantanamo skapades år 2002 på order av den dåvarande presidenten George Bush. Obama har inte lyckats stänga lägret på grund av republikanskt motstånd.
Bild: John Riley / EPA

USA ska inom det närmaste dygnet transportera ytterligare fyra fångar från fånglägret Guantanamo på Kuba till Saudiarabien.

Fångarnas nationalitet är oklar och det är oklart vad de har misstänkts eller åtalats för i Guantanamo.

Barack Obama vill under sina sista veckor som president flytta upp till 19 fångar från Guantanamo till länder som Italien, Oman, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Om det lyckas så skulle det finnas ett fyrtiotal fångar kvar i Guantanamo då Donald Trump tillträder som president den 20 januari.

Fångläger sedan år 2002

Det var president George Bush som skapade det omstridda fånglägret på Kuba år 2002, efter terrorattackerna den 11 september.

Det har sammanlagt funnits 779 terrormisstänkta fångar i lägret, av vilka största delen aldrig åtalades.

De flesta av dem frigavs redan under Bush tid som president.

Många frigivna fångar har vittnat om tortyr i Guantanamo, som har fått hård kritik världen över under hela sin existens.

Trump vill återinföra tortyr

Ett av president Obamas mål då han tillträdde för åtta år sedan var att stänga det omstridda lägret men det har inte lyckats på grund av republikanskt motstånd i kongressen.

Donald Trump har motsatt sig tömningen av Guantanamo.

Han har också sagt att han tänker fortsätta att skicka utländska fångar till lägret där man kan återinföra tortyren som bannlystes av Obama.

Vita huset struntar i Trumps motstånd och har meddelat att det är möjligt att fångar förflyttas ännu under Obamas sista dagar som president.

Diskussion om artikeln