Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama uppmanar till kamp för Obamacare

Från 2017
Uppdaterad 05.01.2017 07:10.
USA:s president Barack Obama i Arlington, Virginia den 4 januari 2017.
Bildtext USA:s president Barack Obama gjorde under onsdagen ett sällsynt besök i kongressbyggnaden på Capitol Hill för att diskutera hur demokraterna kan skydda Obamacare. Dessutom hann han delta i militärens avskedsceremoni.
Bild: KEVIN DIETSCH / POOL

I USA inleddes i går kampen om sjukvårdsreformen Obamacare på allvar. President Barack Obama uppmanade demokraterna att slåss för att behålla lagen, medan republikanerna med Donald Trump i spetsen ser fram emot att äntligen få riva upp Obamacare.

USA:s senat, där republikanerna är i majoritet, tog under onsdagen det första steget för att riva upp sjukvårdsreformen Obamacare. Samtidigt blev det tydligt att demokraterna inte kommer att ge sig utan kamp.

President Barack Obama träffade under onsdagen i nästan två timmar sina partikamrater i kongressen och uppmanade demokraterna att slåss för att behålla reformen.

Efter att Donald Trump tillträtt om drygt två veckor har demokraterna ändå inte formellt någon makt över frågan. Med republikansk majoritet i kongressen och en ny president som gått till val på att riva upp Obamacare har demokraterna inte mycket att säga till om.

Demokraterna hånar republikanernas brist på plan

Men demokraterna siktar i stället på republikanernas svaga punkt: republikanerna vet nämligen inte exakt vad de ska ersätta Obamacare med. Och det är något demokraterna tänker påminna både republikaner och allmänheten om.

Ungefär 20 miljoner amerikaner som inte tidigare haft sjukförsäkring har tack vare Obamacare nu kunnat skaffa sig försäkring. Dessa riskerar alltså att bli oförsäkrade igen, något som demokraten och tidigare primärvalskandidaten Bernie Sanders tog fasta på när han i senaten beskrev republikanernas inställning:

- De har inga idéer. Deras tanke är att de ska upphäva Obamacare. Men man kan inte förstöra ett hus utan att ha ett annat hus där folk kan leva, sade Sanders.

Demokraternas presidentaspirant Bernie Sanders på valmöte i Seattle, Washington
Bildtext Bernie Sanders ställde upp i demokraternas primärval. Han är senator från Vermont.
Bild: EPA/MATT MILLS MCKNIGHT

Flera andra demokrater använde sig hånfullt av en färsk slogan om att Trump nu vill göra Amerika sjukt igen (Make America Sick Again), en travesti på Donald Trumps berömda slogan, där han vill göra Amerika stort igen (Make America Great Again).

Republikanerna tänker hålla löftet

Men i en annan mikrofon visade republikanerna att de inte tänker vika en tum. Obamacare ska bort, sa den tillträdande vice presidenten Mike Pence i ett kort uttalande för pressen.

- Vi har bestämt oss för att hålla vårt löfte till det amerikanska folket, och allt det börjar med att upphäva och ersätta den misslyckade politiken i Obamacare.

Vem får skulden för det kaos som kan följa?

Men i kulisserna är ändå många republikaner oroade. Att riva upp sjukvårdsreformen kommer inte att vara lätt, och republikanerna är rädda för att de kommer att få skulden för de negativa följderna. Många befarar att det blir kaos när Obamacare rivs upp.

Just detta tog också Donald Trump fasta på, när han kommenterade frågan, sin vana trogen på Twitter.

- Republikanerna måste vara noga med att demokraterna erkänner sitt ansvar för den misslyckade Obamacare-katastrofen, skrev han i en av flera tweets där han skällde på Obamacare.

- Det är demokraterna som ska beskyllas för den här röran, twittrade den blivande presidenten vidare.