Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Istäcket tunt i skärgården trots kölden

Från 2017
Uppdaterad 05.01.2017 08:29.
Rimfrost på en fönsterruta.
Bildtext Trots att det är väldigt kallt, hindrar blåsten och det varma vattnet isbildningen.
Bild: Heli Mäkikauppila/Yle

Det blåsiga vädret och det varma vattnet hindrar bildningen av stark, bärande is.

Istäcket är ännu väldigt tunt i den sydvästra skärgården, berättar Patrik Eriksson som är isexpert vid Meteorologiska institutet.

Isen som redan tidigare lagt sig i skyddade vikar och sund har kunnat försvagas, så det går inte att lita på att den bär. Isen blir inte mycket tjockare, trots att det skulle bildas isskimmer i inre skärgården.

- Blåsten gör att vattenströmmningen är kraftig och det här gör att till exempel sunden inte fryser till, berättar Eriksson.

På insjöarna kan läget se annorlunda ut. Där kan isen ännu finnas kvar, men på större insjöar skiljer sig omständigheterna inte mycket från havet.

Se upp på isen!

De som överväger att bege sig ut på isarna ska tänka efter, betonar Eriksson.

Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbunds webbplats finns tips (på finska) för hur man tryggt rör sig på isen. På sidan ges bland annat rådet att ta med sig isdubbar och ispik för att testa isens hållbarhet, en mobiltelefon samt ett ombyte av kläder vattentätt packade i en ryggsäck.

Det lönar sig ändå att vara mycket observant. Havsisen bär en människa då den är 10 centimeter tjock, men det kan ta länge innan isen är så tjock. Det krävs mer än ett par dagars köld för det. Om det dessutom snöar, är det svårt att avgöra var isen är tillräckligt tjock.

Diskussion om artikeln