Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nykarleby stad kräver bättre vägskötsel

Från 2017
Uppdaterad 05.01.2017 16:52.
Plogbil i snöyran.
Bildtext Plogbil i snöyran. Arkivbild.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Nykarleby stad tar itu med vägunderhållet efter den senaste tidens hårda kritik. Förslaget till stadsstyrelsen är att staden kräver en förklaring av NTM-centralen.

Stadsdirektör Gösta Willman föreslår att stadsstyrelsen kräver att NTM-centralen redogör för vilka krav man ställer på entreprenörerna.

Enligt Willman måste vägarna underhållas bättre för att inte riskera trafiksäkerheten.

Äventyrar liv

I tisdags berättade vi om en familj som körde i diket på Munsalavägen. På kort tid hade ett 10-tal bilar kört i diket på grund av den hala och spåriga vägen.

Det är flera entreprenörer och privatpersoner som vänt sig till staden med en begäran om hjälp.

Bland annat stadens bussbolag Ingves & Svanbäck skriver att man med dagens vägskötsel tvingas lämna vissa sträckor otrafikerade för att inte äventyra förares och kunders liv.

NTC Transport skriver att försvinner kontrollen över ett 60 tons ekipage kan förödelsen bli mycket stor. Farligast är de små dikena som uppstår efter snöfall. Underhållet får underkänt av företagaren.

Vågar inte köra till jobbet

Andra företagare har berättat att vissa dagar har personalen inte vågat köra till jobbet på grund av de farliga vägarna.

Också Räddningsverket har påpekat att Munsalavägen är i bedrövligt skick och misskötseln av vägunderhållet utgör en fara för trafikanter.

Nykarleby stad har kontaktat NTM-centralen om vägunderhållet, men åtgärderna har lyst med sin frånvaro skriver stadsdirektör Gösta Willman.

Stadsstyrelsen tar upp vägunderhållet på sitt möte på måndag och förslaget är att staden kräver att vägarna börjar underhållas bättre för att inte riskera trafiksäkerheten.