Vi finns bakom parabolen
I drygt ett år har vi följt med personerna på Åvägen i Närpes, och ikväll (6.1. 2017) sänds dokumentären om dem: Bakom Parabolen - vi är era främlingar.
Personerna på Åvägen bor vägg i vägg, men deras paraboler riktar sig mot helt olika länder, och själva riktar de sig också mot olika gudar då de ber. I en lägenhet ber man till Buddha, i nästa till Allah.
Thang Nguyen ber till sin avlidne farfar. I hans släkt blir alla till gudar då de dör, och i hans lägenhet på Åvägen samlas också både levande och döda kring matbordet ett par gånger om året.
Merjema Dizdarevic och Melisa Elkaz i huset bredvid är kusiner och muslimer. De tycker att kvinnor i slöja är vackra och vill själva också börja klä sig så en dag, men inte än. Än vet de för lite om sin egen religion och dessutom känns det alltför underligt att gå runt med slöja i Närpes. Det har de redan försökt.
- Jag gick ett varv i centrum och det kändes helknäppt, säger Melisa. Alla stirrade.
Seval Bitic är också muslim och började ta sin tro på större allvar när han kom hit från Bosnien. Han ber fem gånger om dagen och försöker äta och bete sig rätt också i övrigt. Efter döden kommer man till paradiset eller helvetet, tror han.
- Och man ska fråga sig varenda dag, vart vill jag hamna? Och jag vill inte till helvetet, för där har jag redan varit.
Seval var nio år då kriget i det forna Jugoslavien bröt ut och han vill till paradiset för att umgås med sin mamma och pappa och alla andra som han förlorade där. Sina två bröder och många kompisar. Att be och följa koranen har också hjälpt honom att hantera alla besvikelser.
- Jag hatar inte längre, säger han.
Salih Mehmedagic bor med yngsta sonen Mensur och även om de också är muslimer så är de inte så noga med reglerna.
- Vi har alla samma sol, samma, måne, samma vatten, samma vind, säger Salih.
- Allt är samma för alla. Och kärleken är viktigast.
Salih ber alltså inte så ofta, men hoppas på slumpen och brukar spela på lotto ibland. En gång fick han sju rätt.
- Jag hade bara missat att lämna in lappen i tid, säger han.
Familjens parabolantenn är lika gammal som Mensur, 23 år. Den har fungerat felfritt sedan Salih skruvade upp den och efter de 23 åren på Åvägen har inte heller Mensur tröttnat. Tvärtom. Han bor gärna kvar och vinner han nånsin några miljoner på lotto är Åvägen det första han fixar upp.
- Jag skulle göra en nationalpark av det, säger han. Det här är mitt hem. Min gata. Mammas gata.
- Åvägen. King Boulevard.
Se dokumentären Bakom Parabolen - vi är era främlingar:

Svenska Yles dokumentärserie Bakom parabolen.
Läs mer om produktionen Bakom parabolen här