Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Maria Sundblom Lindberg: Regnbågsfamilj under uppbyggnad

Från 2017
Uppdaterad 27.01.2017 10:57.
Ann Edgrens regnbågsfamilj i soffan.
Bildtext Anna Edgren med familj i soffan.
Bild: Parad Media

Jag har inte riktigt koll på vem som bor var, men småningom trängs ändå alla i soffan och berättar hur just dom blev en familj. Snart sitter jag med munnen öppen och är väldigt nära att knäcka koden till ett fungerande familjeliv utanför kärnfamiljens trånga ramar. Maria Sundblom Lindberg har träffat Annas, Johans och Peters regnbågsfamilj.

En bygger intensivt lego och en annan håller på med ett passionerat långkok, en våning upp. En kommer just hem från jobbet och en annan försöker bära en sjuk unge och en bricka på samma gång, in till vardagsrummet.

Familjebygge under arbete

Jag har inte riktigt koll på vem som bor var, men småningom trängs ändå alla i soffan för att försöka svara på mina frågor kring hur just dom blev en familj. De är varma och välformulerade. De talar med små bokstäver om sig och sitt och poängterar gång på gång att familjebygget är under arbete hela tiden och att deras lösning kanske nu inte passar alla, men att de själva är djupt tacksamma över att det funkar så fint…

Johan och Anna har gemensamma barn.
Bildtext Anna och Johan har gemensamma barn.
Bild: Parad Media

Jag tror inte att jag skriver så många ord på mitt block den här kvällen. Jag sitter med munnen öppen och känner att jag väldigt nära att knäcka koden till ett fungerande familjeliv utanför kärnfamiljens trånga ramar. En kod som skulle göra vardagen otroligt mycket bättre för både barn och vuxna som lever utanför den biologiska fyrkanten. Ensamstående, nyfamiljer, skilsmässofamiljer, generationsboende…

De borde alla komma på studiebesök till huset med den stora trädgården. Huset som är delat på mitten, men som har en gemensam barnkammare med två ingångar. En från mammas sida, och en från pappas och Peters sida.

Vuxna och barn pysslar vid matbordet.
Bildtext Pyssel vid matbordet.
Bild: Parad Media

Det märks att familjebildningen inte skedde i kopieringsrummet på lillajulfesten eller tvingades fram av en som ville ha barn mer än den andra. Deras gemensamma väntan och längtan syns i det genomtänkta upplägget kring hur de ska garantera sina barns trygghet och närhet till sina båda föräldrar.

Viktigt med flexibilitet

Deras övertygelse om att få en familj att funka hörs när de talar till varandra och om varandra, men de mörkar inte att de har haft sina utmaningar. De har famlat och fumlat efter fungerande former, men alla säger med en mun att flexibilitet är det viktigaste. Det säger också forskningen och jag säger amen.

Jag sitter med munnen öppen och känner att jag väldigt nära att knäcka koden till ett fungerande familjeliv utanför kärnfamiljens trånga ramar.

Jag säger också, att jag tror att den fantastiska familjebildningen av den här trion är frukten av att man som homosexuell sannolikt tvingats formulera sig själv, sina kärleksrelationer och sin familjesyn för sig själv och för andra, gång på gång tills man verkligen vet vad man tänker, känner och vill.

Motståndet gör ofta människan tydlig. Du skaffar inte barn för att det förväntas av dig och du blir inte gravid på grund av slarv när du är homosexuell. När regnbågsfamiljen blir till finns det många år och otaliga diskussioner om barnuppfostran, respekt och vårdnad innan man äntligen får hålla en liten.

Två barn och fyra vuxna

Nu finns det två små pojkar i den här familjen. Anna och Johan är mamma och pappa, men pappa bor med Peter i husets ena sida och Anna bor med sin rätt nya sambo Mia på den andra sidan. Det finns en tydlig uppdelning kring mamma- och pappadagar, men hallen och barnkammaren är gemensam och nattningen sker med stämsång av blandad kör. Varje onsdag är pojkarna hos sina morföräldrar och Peters föräldrar har bonusbarnbarn.

Peter och Johan i soffan.
Bildtext Peter och Johan i soffan.
Bild: Parad Media

För Peter är inte far till något av barnen. Han har inte längtat efter biologiska barn, men när hans partner sedan 10 år ville bli farsa så stödde han det. Han är 100% med, men han är Peter och inte pappa. Han känner sig inte utanför och han tycker inte att livet före barnen var bättre, fast det var helt annorlunda. Hans generositet, att tillåta sin partner att göra ett livsval som verkligen förändrar ens eget liv för alltid, är fantastisk och jag undrar om det skulle vara möjligt i en heterosexuell relation…

Jag undrar också om det är möjligt att vara emot homosexuellas rätt att gifta sig och få barn efter att man har sett det här programmet. Om det är barnens bästa som är motståndarnas huvudargument MOT, finns det inte så mycket att hämta i den här familjen.

Cirkus Familj visas onsdagar kl. 22 och söndagar kl 16.55 i Yle Fem. Säsongens alla avsnitt finns nu också på Arenan. Temat i veckans avsnitt diskuteras på torsdagar i Radio Vega Dag kl 14-15.