Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Träd röjs på riksväg 8 norr om Vasa - älgolyckorna har ökat

Från 2017
Älgtjur äter vinbärsbuskar
Bildtext Älgtjur.
Bild: Yle/Sune Bergström

Älgolyckorna har ökat märkbart på riksväg 8 mellan Vassorfjärden och Ölis i Korsholm och Vörå. För att förebygga att fler olyckor sker ska träd och sly röjas bort i vår.

Det inträffade sex älgolyckor på den nämnda sträckan i fjol. NTM-centralen kommer nu att röja träd och sly längs skyddsområdet för att förbättra sikten. Vägens skyddsområde sträcker sig 20 meter från vägens mitt till båda sidorna av vägen.

Mer effektivt skulle det vara att bygga vägbelysning eller viltstängsel, skriver NTM-centralen i ett pressmeddelande. Men röjning är det förmånligaste alternativet och gör det ändå lättare att se älgarna.

Markägarna får ett meddelande om röjningsarbetet och de kan också på eget initiativ sköta röjningen fram till slutet av mars om de så vill.

NTM-centralen röjer mellan april och september 2017. Arbetet sker utanför körbanan så att trafiken längs riksvägen inte ska störas.

Med de pälsfarmer som finns inom röjningsområdet kommer man överens om tidpunkten för röjningen så att ljudet från röjningsarbetet inte stör näringen.

Diskussion om artikeln