Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Starkare öl stärker knappast bryggerierna

Från 2017
Uppdaterad 10.01.2017 06:03.
glas med skummande öl
Bildtext Fler hantverksöl kan hitta till mataffärerna, men även framöver är många öl för starka för livsmedelshandeln.
Bild: Yle/Roy Fogde

Alkohollagen är föråldrad och regeringen föreslår en reform, delvis för att lätta på byråkratin men också förbättra möjligheterna för småbryggerierna. Men i praktiken förblir kanske ölutbudet i livsmedelsaffärerna det samma, bara att alkoholprocenten stiger med ökade alkoholproblem som följd, spår forskarna.

Ölkulturen och trenden med mikrobryggerier har snabbt vuxit sig stark i Finland. Regelverket som begränsat bryggeriernas möjligheter att sälja sina produkter har ändå satt käppar i hjulen. Att regeringen nu föreslår att starkare öl får säljas i matbutikerna kan öppna upp en del möjligheter.

André Brunnsberg, Finlands ölförbund
Bildtext Ölkulturen har stärkts, men begränsas ännu av strama regler säger André Brunnsberg från Finlands ölförbund.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

- Många av småbryggeriernas öl har varit starkare än dagens gräns på 4,7 procent som tillåts i livsmedelsaffärerna. Men att gränsen föreslås bli 5,5 medför inte att de automatiskt börjar säljas i livsmedelsaffärerna, säger André Brunnsberg som är viceordförande i Finlands ölförbund.

Affärskedjorna toppstyrda

De stora affärskedjorna dikterar långt villkoren för produktsortimentet och många av småbryggerierna har inte ens kapacitet att möta efterfrågan från affärsjättarna.

- Dessutom är hyllutrymmet begränsat i butikerna. Framöver ska också allt mera cider och long drinks rymmas i sortimentet, så jag tror inte att det blir någon stor förändring, säger Brunnsberg.

För bryggerierna har reglerna också begränsat möjligheten att sälja egna produkter rakt till konsumenterna. Det kan bli möjligt från både bryggerier och vingårdar, om föreslaget går igenom.

- Det är ingen avgörande sak för oss, men visst har det varit svårt att förklara speciellt för utländska gäster varför vi inte får sälja ut vår egen öl till besökarna, säger Olli Majanen som är restaurangchef på ölrestaurangen Bryggeri i Helsingfors.

Majanen betvivlar att en öppning för starkare ölsorter på marknaden har någon stor betydelse för folkhälsan. Men från forskarhåll har man en annan åsikt.

- Praktiskt taget varje lagförändring som gjorts under efterkrigstiden har gått mot liberalare håll. Historiskt har det lett till större konsumtion med mera alkoholskador som följd. Vi befarar att så kommer att ske också nu, säger Thomas Karlsson som är alkoholforskare på Institutet för hälsa och välfärd THL.

Thomas karlsson är alkoholforskare vid THL och disputerar om konsumtionen i Norden.
Bildtext Thomas Karlsson befarar att starkare öl leder till fler dödsfall.
Bild: Yle/Anna Savonius

Starkare bulköl blir dominerande

Han förstår mycket väl att regeringen vill främja lokalt företagande genom enklare regelverk för hantverksölen, men betvivlar att en förändring vänder konsumentbeteendet till småbryggarnas favör.

- Folk tenderar att dricka bulkölen som butikerna säljer på rabatt. Bara att, sedan är bulkölen starköl. Och hälften av finländarnas alkoholintag är öl och andra svaga drycker, så blir det absoluta alkoholintaget sammantaget mycket större, säger Thomas Karlsson.

Karlsson har också funderat på hur EU ser på Finlands alkoholmonopol om regelverket luckras upp.

- Om man hela tiden naggar monopolet i kanten, kan EU-kommissionen sedan fråga sig varför Finland har ett monopol, säger Karlsson.

De nordiska länderna har beviljats undantag av EU att upprätthålla monopol. Förslaget nu är att alkoholdryckstillverkare kan sälja alkohol på upp till 13 procent rakt till konsumenterna.

- Men det här är inte så pass stora lagförändringar att det stjälper monopolet, tror jag.

Alko tappar terräng

André Brunnsberg förstår också att regeringen gör försiktiga förändringar, för att inte uppröra kommissionen. Men han är ändå nöjd över att man politiskt öppnar upp för en rikare ölkultur.

- Jag hoppas bara att man inte ser för kortsiktigt på det här och drar för stora växlar på folkhälsoaspekten. Det handlar också om hur man kan stävja privatimporten från Estland – och nu också Lettland, vilket medför stora skattebortfall för Finland. Så det finns många bitar i den här ekvationen, påminner André Brunnsberg.

Diskussion om artikeln