Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nyårsraketer kan förbjudas i Sverige

Från 2017
Uppdaterad 05.01.2017 16:06.
Nyårsraketer på försäljningsplats
Bildtext Nyårsraketer på försäljningsplats i Finland.
Bild: Yle/Anna Savonius

Fyrverkeribranschen i Sverige har beslutat att avveckla försäljning av raketer fästa på en pinne rapporterar SVT. Beslutet är en reaktion på det kaos som uppstod under nyårsfirandet på flera orter i Sverige.

I till exempel Malmö besköts bussar, folksamlingar och blåljuspersonal med fyrverkeripjäser under nyåret. I Gävle måste polisen be om förstärkningar från Uppsala sedan ett 30-tal ungdomar börjat skjuta raketer mot balkonger och husfasader. I Göteborg fick polisen ett 90-tal samtal om farlig och vårdslös hantering av raketer.

Raketer fästa på en pinne är sedan länge förbjudna i Norge, bland annat för att de anses vara oberäkneliga och rentav livsfarliga om de exploderar i närheten av en människa.

I Norge har skadorna minskat drastiskt när man slutade sälja nyårsraketer, uppger Erik Nilsson som är ordförande för branschförbund.

Förbud för privatpersoner nästa steg

Branschen vill i första hand förbjuda försäljningen av raketer med pinne och drivmedel. Vidare vill branschen att det ska bli förbjudet för allmänheten att använda raketer. Branschen vill också begränsa tiden för försäljning av nyårsraketer.

Nilsson säger att det kommer att finnas nyårsraketer till försäljning ännu inför nyårsaftonen 2017, men att omfattningen kommer att vara liten.

År 2014 förbjöds försäljningen av stora raketer med satsvikt över 75 gram till vanliga konsumenter.

Diskussion om artikeln