Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Inte möjligt att dela ut tidningen Östnyland redan på torsdagen

Från 2017
tidningen östnyland
Bild: Yle/Stefan Härus

Posten delar inte ut tidningar med dagsposten på trettondagen, som i år infaller på en fredag - en av tidningen Östnylands utgivningsdagar. Det har lett till att flera läsare har ställt frågan varför tidningen inte i stället kunde delas ut en dag tidigare.

Det var närmast oskrivna artiklar och oinsända annonser som gjorde att tidningen Östnyland inte kunde distribueras på torsdag istället för på fredag.

Det här betyder, att de östnylänningar som får sin tidning med dagsposten, får lov att vänta på tidningen till måndag.

Att ge ut tidningen Östnyland på torsdag istället var ett alternativ, men det hela föll närmast på alltför snäv deadline.

- Vi diskuterade olika alternativ i början av veckan. Också möjligheten att istället ge ut tidningen på torsdag var ett alternativ, men tidtabellen var för tajt, säger tidningens chefredaktör Helén Kurri.

Också det faktum att de båda nyländska lokaltidningarna (Östnyland och Västra Nyland) måste ges ut samma dag, var en sak som påverkade slutresultatet.

Tidning sticker ut från postlåda
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Loviisan Sanomat klarade ribban

Tidningen Loviisan Sanomat - som också den ägs av Ksf Media - utkom däremot på torsdagen istället för på fredagen som är den normala utgivningsdagen. Hur var det möjligt?

Ksf Medias tryckerichef Niklas Palm, som också är ansvarig för distributionen, säger att Loviisan Sanomat hade sin tidning i tryckfärdigt skick i tillräckligt god tid.

- Artiklarna var färdigt skrivna och alla annonser hade kommit in i god tid, så vi beslöt tillsammans med posten och tryckeriet att tidigarelägga utgivningsdagen till torsdag, säger Palm.

Samma möjlighet fanns inte med tidningen Östnyland. Tidningen var inte så långt färdig och alla annonser hade inte heller kommit in.

- De sista annonserna kom in först på torsdagen. Dessutom meddelade posten först i tisdags att inga tidningar inom dagsutdelningen delas ut på trettondagen, så vi hade varit tvungna att ändra på distributionsprogrammet för att få ut tidningen på torsdag, vilket hade varit en för stor risk med så kort varsel, säger Palm.

Postlådor i Fiskars
Bild: YLE/ Helena Rosenblad

Olyckligt med trettondagens placering

De östnylänningar som numera får sin tidning med dagsutdelningen får alltså vänta på sin tidning till måndag. Detta i och med att trettondagen i år råkar infalla på en fredag och posten inte delar ut post på trettondagen.

- Om helgen hade råkat infalla i mitten av veckan, så hade ju prenumeranterna fått sin tidning före veckoslutet. Nu går det beklagligtvis över helgen innan tidningen droppar ner i postlådorna, säger Palm.

De som ändå vill läsa tidningen redan på fredag, kan hämta ett exemplar från olika platser i Borgå och Lovisa.

Från klockan 12 finns tidningen på Valintatalo i Borgå centrum, på Tarttis kiosk i Tarkis och i Emsalö bybutik.

Lovisaborna kan hämta tidningen på K-Supermarket från cirka klockan 11, samt på Café Lilja i Liljendal och på ABC i Gammelby från cirka klockan 12.

Diskussion om artikeln