Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vår recensionsiver stressar restaurangerna

Från 2017
Matti Raittala
Bild: Yle/Malena Holmström

Recensionssajter som Eat och Tripadvisor styr oss allt mer när det gäller valet av restaurang. Recensionerna behövs, men de kan bli ett stressmoment för den som jobbar inom branschen.

Matti Raittila är köksmästare på restaurangen Piece 'n' Love i Helsingfors. För en tid sedan kollade han dagligen in recensionssajterna för att se vilka bedömningar hans arbetsplats hade fått, men nu blir det allt mer sällan.

- Det är stressigt. Har du jobbat mycket och du får en dålig kommentar kan det förstöra hela veckan. Det är lättare att undvika kommentarerna, säger han.

När ingen klagar kan restaurangen få fel bild av läget.

Men visst är det ändå bra att hålla koll tycker han.

- Finländarna kommer inte fram och berättar om de fått dålig service, men de skriver gärna om det.

Recensionerna behövs

Matti frågar ibland kunderna hur maten smakar men ingen säger någonsin att det är dåligt.

- När ingen klagar kan restaurangen få fel bild av läget. Man tror att allt bara är jättebra fastän det kanske inte är det, säger han.

Vetskapen om att vem som helst är en potentiell matrecensent får också Matti att anstränga sig lite extra för att alla kunder ska vara nöjda – en bra grej tycker han.

Orättvisa recensioner

Förutom stressen finns det också en lite sämre sida med betygsättningen. Matti berättar att folk ibland har en tendens att ge dåligt betyg ifall de till exempel råkar komma till restaurangen när den är full och de inte får plats.

- Hungriga människor är alltid på lite dåligt humör. Men om du bara har lite otur – du kommer dit klockan sju utan att ha bokat bord och det är fullt, så är det inte rätt att ge dåliga betyg.

Nog röstar ju också presidenter på sig själva.

Vi kan alltså inte alltid lita på recensionssajterna. Någon kan ge dåligt betyg utan att ens ha besökt platsen. Dessutom kan vi inte heller vara säkra på att det inte är restaurangpersonalen själv som sitter där och skriver recensioner.

- Jag har gjort det en gång. Jag jobbade på ett sushiställe och vi tävlade hela tiden med andra ställen, så då gick jag in som anonym och gav fem poäng till den egna restaurangen. Nog röstar ju också presidenter på sig själva, så det är okej tycker jag.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln