Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ungdomar slutade härja på Ingå bibliotek - så här gjorde man

Från 2017
Sittgrupper i Ingå bibliotek
Bildtext Ingå bibliotek är en städad plats igen.
Bild: Yle/Maria Wasström

Ingå bibliotek är en prydligare plats sedan Ingå kommun tog tag i problemen med härjande ungdomar. Att låta ungdomarna städa och diskutera visade sig vara effektivt.

Under jul- och nyårshelgen har det meröppna biblioteket inte haft personal på plats. Trots det har ungdomarna skött sig bra i biblioteket.

- Vi är tacksamma över att ungdomarna faktiskt lyssnade och inte har missbrukat det förtroende vi gav dem, säger informatören Benjamin Lundin som också jobbar som tillfällig barnbibliotekarie.

Kallade in härjande ungdomar till diskussion

I december möttes personal och besökare av ett stökigt bibliotek. Stolar låg omkullkastade, godispapper och läskburkar skräpade på golven och det fanns klotter på möblerna.

Ingå kommun beslöt då att polisanmäla ofoget och gick sedan igenom bildmaterialet från övervakningskamerorna.

De ungdomar som sågs på filmen kallades in för diskussion tillsammans med sina föräldrar. Dessutom fick ungdomarna komma och julstäda biblioteket.

Omkullfallna stolar och skräp på golvet i Ingås bibliotek.
Bildtext Den här synen kunde möta bibliotekspersonalen på morgonen.
Bild: Yle/Minna Almark

Biblioteket är fortsättningsvis öppet mellan klockan 7 och 20 varje dag. Ingå har valt att inte minska på öppettiderna eftersom det skulle gå ut över oskyldiga Ingåbor.

- Dessutom tror vi att alla Ingåbor, också de ungdomar som ibland har lite för mycket energi på biblioteket, egentligen är hyggliga människor som fattar bara man pratar med dem, säger Benjamin Lundin.

Ingå löste problemet med felparkerade bilar på ett liknande sätt i somras. I stället för att få böter hittade bilister en lapp som snällt bad bilisten flytta på bilen.

- I Ingå vill vi inte straffa med piska, utan komma fram till lösningar med fredliga metoder. Och det verkar funka.

Diskussion om artikeln