Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå vatten: Orsaken till bakteriefynden är ännu ett mysterium

Från 2017
Uppdaterad 10.01.2017 06:11.
Vattentornet på Kvarnbacken i Borgå
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

I början av december storövade Borgå vatten inför olika olyckssituationer. Någon genomgång av det akuta läget har ännu inte gjorts.

Det är en samlad men samtidigt lite generad verkställande direktör, som ställer upp för att svara på frågor om säkerhet, hygien och dricksvattnet i Borgå.

- Det är väldigt tråkigt att folk, åtminstone fram till måndag, måste koka sitt vatten, säger Borgå vattens verkställande direktör Risto Saarinen. Inte är vi precis nöjda över situationen.

- Till all lycka har ingen vad vi vet insjuknat på grund av dricksvattnet.

Vattenpost för dricksvatten i Borgå 04.01.17
Bildtext Rent dricksvatten delas ut på många ställen i Borgå.
Bild: Yle/Stefan Härus

Det var den 2 januari som man efter en provtagning konstaterade att det fanns kolibakterier i vattnet i Kvarnbackens vattentorn. Inte mycket, 1 mpn/100 ml vatten, men gränsvärdet är noll.

Två övervakande instanser

Hälsoskyddet och Borgå vatten utför kontinuerligt egna provtagningar på dricksvattnet i Borgå.

- Vi har ett kontrollundersökningsprogram tillsammans med hälsoskyddet, som är i kraft fram till 2017, säger Saarinen. På så vis sker det dubbla kontroller av vattnet.

Prover tas från tiotals olika ställen. Från vattentäkterna i Sannäs, Borgbacken och Saxby, från vattentornen och från själva vattenledningsnätet. Om vattenkvaliteten är dålig sätts genast ett stort uppbåd i gång. Så skede också på tisdagen.

- Klockan tio fick hälsoskyddet larm från laboratoriet, stadens ledningsgrupp samlades lite senare och klockan tolv gick vi ut med ett pressmeddelande.

Risto Saarinen, vd på Borgå Vatten
Bildtext Vd Risto Saarinen.
Bild: Yle / Jonna Nupponen

Redan då var rykten om kolibakteriefyndet i omlopp på sociala medier. Risto Saarinen ser inget negativt i att nyheten läckte ut i förtid, men…

- Vi har fått kritik för att vi inte genast gick ut med informationen, men först måste vi se över läget och bland annat göra en analys över var bakteriefaran finns i vattennätet.

Övade i december

Säkerhetsfrågan är ständigt aktuell på Borgå vatten.

- I början av december höll vi vår senaste storövning och gick igenom olika tänkbara olyckssituationer. Vi lärde oss en hel del nytt.

Detaljer vill Saarinen inte gå in på, men talar om bland annat informationsgången. Någon genomgång av den akuta situationen har inte ännu gjorts.

- En sådan bedömning väntar vi med att göra tills läget är normalt igen. Lyckligtvis är proverna nu rena och ingen person har tillsvidare insjuknat.

Något svar på frågan, hur det är möjligt att kolibakterier kunde finnas i vattnet i Kvarnbackens vattentorn, har Vd Risto Saarinen inte.

- Allt är ännu spekulationer och i bland hittas igen egentlig orsak till bakteriefynd. Vi försöker hitta ”hålet” i vårt slutna vattensystem, men enkelt är det inte.

Vattentornet ska saneras

Prover tas varje tag från ett femtontal ställen. De ventilationshål som finns i vattentornet är granskade och hela.

- Hålen är täckta med ett nät av rostfritt stål. Den vägen har inga djur kunnat ta sig in i vattentornet.

Bildtext På taket till vattentornet finns ventilationshål.
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Kvarnbackens vattentorn är byggt år 1966 och rymmer som mest 2 000 kubik med vatten. Det har gått en sex, sju år sedan cisternen senast rengjordes.

- En sanering av hela tornet ska ske i år. Det hade vi redan budgeterat för innan bakteriefyndet, säger Saarinen.

Hälsoskyddet i Borgå och Borgå vatten fortsätter med att dagligen granska vattenkvaliteten.

- Vi tar nu varje dag vattenprover från ett femtontal olika ställen i vårt vattennät. Vi testar i vattentagen, vattentornen och i nätverket.

Uppmaningen att koka dricksvattnet gäller åtminstone fram till måndag.

Diskussion om artikeln