Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Äppelbackaborna är missnöjda i Ebbo

Från 2017
Uppdaterad 08.01.2017 16:27.
Iris Gröndahl sitter på sitt rum på Ebbo åldringshem.
Bildtext Iris Gröndahl tycker att hennes rum på Ebbo åldringshem är för litet.
Bild: Yle / Hanna Othman

Fyra månader efter flytten till Ebbo åldringshem är invånarna från Äppelbackens servicecenter fortfarande missnöjda med den tillfälliga inkvarteringen.

I höstas berättade Yle Östnyland att invånarna vid Äppelbackens servicecenter i Borgå var väldigt oroliga över att de måste flytta till äldreboendet i Ebbo.

Orsaken till flytten är att Äppelbacken ska renoveras, och de kring sextio invånarna måste placeras annanstans under tiden. Bland de orosmoment som invånarna hade var att de inte längre skulle ha egna kök eller duschrum, de skulle flytta till mindre rum och ut från centrum till Ebbo, tolv kilometer öster om staden.

Iris Gröndahl talar med Joachim Heidenreich.
Bildtext Invånarna rör sig mera i korridorerna eftersom rummen är så små.
Bild: Yle / Hanna Othman

På Ebbo åldringshem finns det fortfarande en del sura miner.

- Jag har inte trivts. Jag saknar det egna köket, man kan inte bjuda främmande på något. Jag har inte ens ett ordentligt bord, säger 89-åriga Iris Gröndahl.

De små rummen är något som också kommer upp då man frågar 83-åriga Joachim Heidenreich hur han tycker det är att bo i Ebbo.

- Det går. De sköter bra om oss här. Men rummet som jag har är mycket litet, endast sexton kvadratmeter jämfört med femtio kvadratmeter på Äppelbacken.

Joachim Heidenreich och Iris Gröndahl.
Bildtext Joachim Heidenreich och Iris Gröndahl.
Bild: Yle / Hanna Othman

Det att Ebbo ligger utanför Borgå centrum ser han som problematiskt.

- Det är en lång resa och det blir dyrt för alla som vill besöka oss. Det går inte många bussar till Ebbo. En del besöker oss inte alls eller mera sällan, säger han.

Iris Gröndahl håller med.

- Släkten besöker mig ännu, men inte vännerna.

Iris Gröndahl.
Bildtext Det enda positiva med Ebbo åldringshem är att det finns mera rum att röra sig. Iris Gröndahl försöker gå två varv runt husets korridorer dagligen.
Bild: Yle / Hanna Othman

Gröndahl och Heidenreich tycker också att det ordnas mindre program i Ebbo än på Äppelbacken och tror att det beror på att de ligger så avsides. Röda korset ordnar aktiviteter en gång i veckan, men det är det enda de kommer på.

- Vi har inget tidsfördriv. Vi är olika grupper som brukar sitta i varsitt hörn och prata, säger Iris Gröndahl.

- Jag saknar luncherna på Äppelbacken. Då kom det in folk från hela Borgå som man kunde prata med, jag har hittat flera goda vänner den vägen, säger Joachim Heidenreich.

- Jag saknar min lägenhet i Äppelbacken. Den var på solsidan och jag hade en balkong med blommor och fin utsikt över halva staden, fortsätter Heidenreich som tidigare jobbat som trädgårdsmästare.

Joachim Heidenreich och Iris Gröndahl.
Bild: Yle / Hanna Othman

Sjukskötare Sirpa Hietanen jobbar vid Äppelbackens servicecenter och säger att också personalen i början hade svårigheter att vänja sig vid den nya lokalen. Hon tycker å andra sidan att de boende verkar ha vant sig snabbare.

- En av de bättre sakerna med flytten till Ebbo är att vi är närmare varandra och man ser vissa av invånarna oftare. I Äppelbacken satt en del endast på sina rum, nu umgås de i korridorerna.

Hietanen tycker också att personalen och invånarna tar bättre kontakt med varandra eftersom de ses oftare.

Sjukskötare Sirpa Hietanen.
Bildtext Sjukskötare Sirpa Hietanen.
Bild: Yle / Hanna Othman

- Jag längtar tillbaka till Äppelbacken, säger Iris Gröndahl bestämt. Jag saknar den rymligare lägenheten och alla mina saker.

Det senaste beskedet från renoveringen av Äppelbackens servicecenter är att tidtabellen håller, vilket skulle betyda en flytt tillbaka till Borgå centrum i höst. Invånarna säger sig ändå vara skeptiska till om tidtabellen kommer att hålla.

Diskussion om artikeln