Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Njugga anslag till universitet och högskolor - forskarna flyr landet

Från 2017
Uppdaterad 06.01.2017 07:36.
Helsingfors universitet
Bild: Yle / Jonna Nupponen

Minskade resurser till universiteten och statliga forskningsinstitut har ökat arbetslösheten bland högutbildade och lett till att allt fler flyttar utomlands, säger Forskarförbundets ordförande Petri Koikkalainen.

Antalet personer med högre högskoleexamen och forskare som flyttar utomlands har ökat med en tredjedel bara under de senaste åren. Enligt Statistikcentralen flyttade 2 223 personer med högre högskoleexamen utomlands år 2015.

Emigrationen har ökat oroväckande ända sedan år 2011, säger Koikkalainen i en intervju för Radio Suomis program Ajantasa.

Petri Koikkalainen, ordförande för Forskarförbundet
Bildtext Petri Koikkalainen
Bild: Uula Kuvaja/Yle

- Problemet är inte att man flyttar utomlands utan problemet är att man inte kommer tillbaka. Vi lyckas inte locka högskoleutbildade professionella till Finland, säger Koikkalainen.

De knappare resurserna för universitet och högskolor har främst drabbat naturvetare, biovetenskapare och humanister. Men Koikkalainen säger att det pågår en hjärnflykt inom alla vetenskapliga branscher.

Pengarna sitter hårt åt

En forskare inom teknik eller handel kan fortfarande söka sig till nya uppgifter i hemlandet men en långt specialiserad forskningsgrupp inom biovetenskaper eller medicin hittar sällan tillräckligt med jobb eller finansiering i Finland.

I biovetenskaparnas fall har till och med hela forskningsgrupper flyttat utomlands, i jakt på bättre forskningsfinansiering. Med dem flyttar en stor mängd kunnande, konstaterar Koikkalainen.

Speciellt är det Sverige och Norge som lockar forskarna. I Sverige och Norge har man på senare år verkligen satsat på universitet och forskningsfinansiering.

Koikkalainen vänder blicken mot regeringen. Nu borde universitetens basfunktioner få mera pengar, anser han.

- Folk borde få jobb och ens någon form av framtidsutsikter, så att de inte hela tiden behöver snurra omkring i olika kortvariga projekt.

Ursprunglig artikel: Johanna Östman/Yle uutiset