Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland börjar dra tillbaka styrkor från Syrien

Från 2017
Uppdaterad 06.01.2017 15:34.
Det ryska hangarfartyget Admiral Kuznetsov.
Bildtext Det ryska hangarfartyget Admiral Kuznetsov.
Bild: CC / Wikimedia Commons

Rysslands president Vladimir Putin har beordrat den ryska militären att börja dra tillbaka sina styrkor från Syrien. Hangarfartyget Admiral Kuznetsov ska hem först.

- I enlighet med beslutet från överbefälhavaren för den ryska federationens försvarsmakt, Vladimir Putin, så börjar det ryska försvarsministeriet skära ned sina väpnade styrkor i Syrien, säger den ryske generalstabschefen Valerij Gerasimov.

Först dras Rysslands enda hangarfartyg Admiral Kuznetsov tillbaka från den syriska kusten. Kuznetsov ska tillbaka till basen i Severomorsk på Kolahalvön, enligt Gerasimov.

Kuznetsov har ett stort antal flygplan, helikoptrar och kryssningsrobotar ombord och i flottstyrkan kring Kuznetsov ingår flera andra fartyg. De ska inleda sin resa mot Ryssland idag, fredag.

I mars i fjol utlovade Putin ett militärt tillbakadragande från Syrien. Det löftet drogs senare tillbaka och i stället trappades den ryska insatsen i Syrien upp under hösten.

Bidrog stort till al-Assads seger i Aleppo

Putin meddelade i slutet av december att Ryssland nu kommer att dra tillbaka en del av sina styrkor från Syrien, efter avtalet om vapenvila mellan den syriska regeringen och syriska oppositionsgrupper. Det avtalet medlades fram av Ryssland och Turkiet.

Det var i oktober 2016 som den ryska flottstyrkan kring Admiral Kuznetsov sattes in i kriget i Syrien. Den bidrog till en betydlig ökning av de ryska flyginsatserna och till de ryska flygens kapacitet att bomba inne i Syrien.

Den kapaciteten utnyttjades huvudsakligen i den blodiga offensiven mot rebellstyrkorna i östra Aleppo.

Ryska försvarsministeriets foto från återerövrade östra Aleppo 2.1.2017
Bildtext Ryska försvarsministeriets foto från återerövrade östra Aleppo 2.1.2017
Bild: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Förra månaden återtogs östra Aleppo av syriska regeringsstyrkor och det beskrevs som den största segern för al-Assad-regimen sedan inbördeskriget i Syrien började för över fem år sedan.

Gerasimov sade att Ryssland fortfarande har "tillräckligt" med flygstridskrafter kvar i Syrien. Det är oklart hur stor del av den ryska insatsen som blir kvar i Syrien och det är därför också svårt att bedöma följderna av den nu utannonserade neddragningen.

Ryssland, Turkiet och Iran försöker nu få till stånd nya fredsförhandlingar mellan den syriska regeringen och oppositionen i Kazakstan senare den här månaden.

Diskussion om artikeln