Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK-fansens dom: Helt under förväntningarna

Från 2017
Helsingfors IFK:s klack
Bildtext Helsingfors IFK:s höst var avsevärt sämre än vad fansen hade förväntat sig.
Bild: Yle / Tomi Hänninen. All rights reserved.

Helsingfors IFK har varit en av ishockeyligans största besvikelser. Trots den största spelarbudgeten ligger IFK blott sexa i tabellen och frustrationen bland fansen börjar vara påtaglig.

- Säsongen har varit en stor besvikelse. Vi hade förväntat oss mycket mer. Vi trodde att vi skulle ligga i topp, säger Lasse Forstén som är en av IFK:s många trogna säsongskortsinnehavare.

Robert Kother, en annan mångårig IFK-supporter, sparar inte på krutet då rödtröjornas höstsäsong kommer till tals.

- Helt under förväntningarna. Med tanke på att de på pappret har ligans bästa lag, så borde de klara sig bättre, säger han.

Robert Kother, HIFK-supporter
Bildtext Robert Kother är en trogen HIFK-anhängare.
Bild: Yle

Varumärket har skamfilats

Helsingfors IFK:s varumärke har sedan Carl Brewers tid varit en stark kampvilja kombinerat med en aggressiv spelstil. Enligt supportrarna har den traditionella IFK-hockeyn lyst med sin frånvaro den här säsongen.

- Jag saknar det kämpande IFK som vi är vana vid. Det verkar som om stämningen och arbetsmoralen skulle vara dålig, säger Lasse Forstén.

Forstén är framför allt missnöjd med laget största offensiva stjärna - spelaren som sannolikt får det fetaste lönekuvertet i den inhemska ishockeyligan.

- Juhamatti Aaltonen är i mitt tycke den största besvikelsen. Han är direkt dålig, säger han.

Lasse Forstén, HIFK-supporter
Bildtext Lasse Forstén sågar Juhamatti Aaltonen.
Bild: Yle

Grillfors förstår fansen

Då Yle Sporten konfronterar IFK:s assisterande lagkapten Daniel Grillfors med fansens kritik så slår han inte i från sig. Snarare märks det att han och de övriga IFK-spelarna har rannsakat sig själva en hel del under höstens lopp.

- Jag förstår att de inte är nöjda. Problemet är att vi har haft svårt att göra mål. Dessutom har pucken inte studsat vår väg. Men vi har tidigare klarat oss ur liknande situationer så vi skall nog klara av att göra det igen, säger Grillfors och passar också på att tacka fansen för det lojala stöd de visat under den tunga hösten.

- Jag är förvånad över hur positiva de varit då jag har träffat dem, säger han.

Daniel Grillfors, Helsingfors IFK
Bildtext Daniel Grillfors är en av IFK:s kaptener.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Haltande målskytte

Som Grillfors konstaterar så har målskyttet varit IFK:s stora problem den här säsongen. Med 75 mål framåt är de rödtröjade ligans näst sämsta lag framåt.

Robert Kother anser att IFK borde spela mer rätlinjigt och i högre grad ha spelare framför motståndarmålet.

- De här killarna är såpass namnstarka att de borde kunna spela. Men chefstränaren Antti Törmänen har som filosofi att ge friheter åt spelarna. Men nog borde man ha något system också, säger han.

Daniel Grillfors insinuerar att problemen främst ligger på det mentala planet.

- Får man lite mer flyt och det rullar in några mål framåt då släpper spärrarna i huvudet på många. Målskyttet tycker jag att har varit den stora skillnaden jämfört med förra säsongen, säger den svenska backklippan.

Många matcher återstår

Det goda ur IFK:s synvinkel är att det återstår ännu dryga 20 omgångar av grundserien. Bland supportrarna går åsikterna isär huruvida trenden kommer att vända eller ej.

- Spelet har blivit allt sämre. Därför tror jag inte att de kommer att klara sig väl i playoffs heller, säger Robert Kother.

- Har man röda ögon så måste man ju tro på sitt lag, säger Lasse Forstén och viftar glatt med sin IFK-scarf.

Diskussion om artikeln