Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudiarabiska kvinnor gör succé på nätet med parodi

Från 2017
Uppdaterad 06.01.2017 18:50.
Kvinnor i niqab.
Bild: EPA/BORIS ROESSELER

En video om muslimska kvinnor i Saudiarabien sprider sig som en löpeld på sociala medier. Videon är en parodi som handlar om det som är tabubelagt för flickor i Saudiarabien.

Kvinnor i Saudiarabien får bland annat inte via sina ansikten eller köra bil i Saudiarabien.

Videon visar tre kvinnor klädda i svart niqab som täcker deras hår och ansikte. Kvinnorna sjunger, dansar och klappar i händerna och åker skoter. De åker skateboard, spelar basket och bowlar på gatorna.

Trots att de tre kvinnorna är insvepta i svarta tygstycken skymtar neonfärgade skor och färggranna kläder under den strikta klädseln.

Videon har snabbt spridits på sociala medier. Den har spelats upp över tre miljoner gånger sedan den publicerades på Youtube för två veckor sedan.

Videon har också lett till en debatt om kvinnans roll i det saudiska samhället.

Kvinnorna på videon driver med männen, och sjunger bland annat: "Må alla män glömmas bort". "De framkallar psykiskt illamående."

Videon riktar ett kritiskt finger mot alla de restriktioner som kvinnor utsätts för i Saudiarabien. Aktivister i landet har länge protesterat mot det patriarkaliska samhället som bland annat förbjuder kvinnor att resa, gifta sig eller utbilda sig utan tillstånd från en manlig släkting.

Se videon Majedalesa på Youtube här!

Videon har gjorts av Majed al-Essa , ett produktionsbolag i Riyadh.

Diskussion om artikeln