Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Underrättelserapport: Putin försökte hjälpa Trump vinna valet

Från 2017
Uppdaterad 07.01.2017 05:37.
En bild av Donald Trump och en av Vladimir Putin sammanfogade
Bild: EPA/JIM LO SCALZO/YURI KOCHETKOV Montage: Yle

Rysslands president Vladimir Putin försökte hjälpa Donald Trump att vinna presidentvalet, fastslås i en rapport från de amerikanska underrättelsetjänsterna som publicerades under fredagen. Enligt Trumps egen analys hade ändå ryska hackerattacker ingen inverkan på slutresultatet.

Rysslands president Vladimir Putin beställde år 2016 en kampanj vars målsättning var att påverka det amerikanska presidentvalet. Avsikten var att minska det demokratiska partiets kandidat Hillary Clintons chanser att vinna valet.

Det framgick i en rapport från USA:s underrättelsetjänster som publicerades under fredagen. Underrättelserapporten hade beställts av president Barack Obama och byggde på information från centrala underrättelsetjänsten CIA, nationella säkerhetsmyndigheten NSA och federala utredningsbyrån FBI. Rapporten handlade om de ryska hackerattackerna inför presidentvalet i USA.

"Vi bedömer att Rysslands president Vladimir Putin beställde en kampanj år 2016 som riktade in sig på presidentvalet i USA: Rysslands målsättning var att undergräva allmänhetens tilltro till den demokratiska processen, att svartmåla minister Clinton och skada hennes möjligheter att bli vald och potentiella presidentskap. Vi bedömer vidare att Putin och den ryska ledningen utvecklade en tydlig preferens för den blivande presidenten Donald Trump", står det i rapportens slutsatser.

Trump medgav att ryska hackare försöker attackera USA

Strax före rapporten gavs offentlighet hade USA:s blivande president Donald Trump och cheferna för USA:s centrala underrättelsetjänster träffats för att diskutera frågan om ryska hackerattacker öga mot öga. Det var CIA-chefen John Brennan, NSA-chefen Michael Rogers och FBI-chefen James Comey som anlände till Trump Tower i New York för ett möte med Trump.

Mötet blev till efter att Trump i flera månader förhållit sig kritisk till underrättelsetjänsternas uppgifter om att ryska hackare försökt påverka det amerikanska presidentvalet, och bland annat kallat dem löjliga.

Efter mötet kom Trump med ett uttalande där han åtminstone delvis medgav att det kan ha varit ryska hackare som tagit sig in i demokraternas servrar, men var ändå snabb att påpeka att det inte påverkade slutresultatet i valet.

- Trots att Ryssland, Kina, andra länder, utomstående grupper och människor, ständigt försöker bryta sig igenom cyberinfrastrukturen i våra myndigheter, företag och organisationer, inklusive Demokraternas nationella kommitté, hade det absolut ingen effekt på slutresultatet i valet inklusive det faktum att det inte mixtrats med röstmaskinerna över huvud taget, sade Trump i ett uttalande.

Rapporten tog inte ställning till huruvida slutresultatet påverkades

Slutsatsen om att attackerna inte påverkat valet är ändå Trumps egen, för någon sådan slutsats finns inte i rapporten. Redan i förordet där man beskriver målsättningen med rapporten står det att "Vi gjorde ingen utvärdering av vilken inverkan de ryska aktiviteterna hade på resultatet i valet 2016.".

Det var somras och under hösten som Wikileaks publicerade e-postmeddelanden som stulits från Demokraternas nationella kommitté och Hillary Clintons kampanj. Myndigheterna i USA har i olika sammanhang under hösten beskyllt Ryssland för dataintrången.

Moskva har upprepade gånger avfärdat anklagelserna.

Fejknyheter och internettroll

Den 25 sidor långa rapporten som nu vem som helst kan ta del av är förvånansvärt detaljerad. Den målar upp en bild av en lång och mångsidig kampanj för att svartmåla Clinton med hjälp av bland annat fejknyheter och internettroll.

Uppdaterad 7.1.2017 kl.2.10 med fler detaljer ur rapporten.

Diskussion om artikeln