Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Internationella skidskolan lär invandrarbarn skida - "Skidåkning passar alla"

Från 2017
Uppdaterad 09.01.2017 10:32.
Skidskola för invandrarbarn.
Bild: Jouni Immonen / Yle

- Det roligaste är att åka nerförsbacke, det går så fort!

Det tycker både Kameel, 10, och Fahmo, 8. De har båda gått i Internationella skidskolan i Helsingfors sedan augusti, och är lyckliga över att få komma ut i skidspåret på riktigt efter det senaste dygnets snöfall.

Före de kom till Finland för ett par år sen hade de aldrig sett snö tidigare - än mindre stått på skidor.

Vintern kan vara skrämmande

Internationella skidskolan grundades i september 2015 och under den första säsongen i fjol lärde man 14 invandrarbarn att åka skidor. I år har man redan omkring 100 elever på olika håll i landet, de flesta från Syrien, Somalia och Etiopien.

Behovet av en skidskola för de här barnen är stort, säger Internationella skidskolans verksamhetsledare Axa Sorjanen.

- De här barnen har aldrig sett en vinter och vet inte vad man kan göra under vintern. För dem är det bara mörkt och kallt och rentav skrämmande. Vi kan lära dem att njuta av vintern, att man kan gå ut och leka också då det är vinter.

Integration på skidor

Internationella skidskolan vill förstås lära barnen åka skidor, men i första hand handlar det ändå om integration.

- Det viktigaste är nog att integrera de här barnen i det finländska samhället. I skidskolan lär de sig inte bara att skida utan samtidigt lär de sig också finska, de får nya vänner och förstås bättre kondition, säger Sorjanen.

Han konstaterar att många av de flyktingbarn som kommer till Finland har en mycket dålig kondition eftersom de inte har haft möjlighet att leka och röra på sig som vanliga barn.

- Ifjol orkade de här barnen skida bara 150 meter, nu skidar de 10-15 kilometer utan problem.

Frivilliga krafter

Internationella skidskolan är gratis för eleverna. Skolan drivs av en förening som får understöd av olika donatorer och stöds av en rad faddrar. Undervisningen präglas långt av frivilligarbete och har väckt stort intresse inom skidbranschen. Bland andra Aino-Kaisa Saarinen, Marjo Matikainen-Kallström och Martti Jylhä har fungerat som skidlärare i skolan.

Nästa år har skolan planer på att utvidga sin verksamhet ytterligare. Man söker nya samarbetspartner och planerar att ta med också mindre bemedlade finländska barn i verksamheten.

Diskussion om artikeln