Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Novia och VAMK snart sambor på Brändö

Från 2017
Campus Alere på Brändö i Vasa.
Bildtext Alere heter det nya campuset på Brändö.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Den 16 januari ska dörrarna öppnas till det nyrenoverade Campus Alere på Brändö i Vasa för social- och hälsovårdsstuderande från Novia och VAMK. Flytten från Novias gamla utrymmen i Roparnäs är i full gång.

Flytten från Novias fastigheter i Roparnäs till de nya utrymmena i Campus Alere på Brändö har varit igång en vecka.

Enhetschefen för Novia i Roparnäs, Åsa Nyberg-Sundqvist, berättar att flytten gått bra, men att det ännu är mycket som ska flyttas från de cirka 5800 kvadratmeter stora utrymmena.

- Det är rätt så omfattande och vi har inte sett slutet på det än. Det far några lastbilslass per kväll.

Åsa Nyberg-Sundqvist, enhetschef för Novia i Roparnäs, under flytten till Brändö.
Bildtext Åsa Nyberg-Sundqvist bland flyttlådorna i Roparnäs.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Blir ett språkbad

Sedan 2009 har Novia och Vasa yrkeshögskola (VAMK) inom projektet Medibothnia planerat för ett nytt utbildningscenter för utbildning och forskning och utveckling inom social- och hälsovård.

Nyberg-Sundqvist hoppas på ökat samarbete mellan yrkeshögskolorna och att de studerande får lära sig varandras språk samtidigt.

- Det blir lite av ett språkbad och det behövs här i arbetslivet i Österbotten att man behärskar båda språken, säger Nyberg-Sundqvist.

En annan fördel, som också de studerande ser fram emot, är att det blir mer av en campusmiljö som ligger nära centrum, berättar Nyberg-Sundqvist.

- Enda nackdelen är parkeringen på Brändö, den frågan kommer alltid upp. Det är redan väldigt trångt där med alla studerande, säger Nyberg-Sundqvist.

Sängar lyfts in med hjälp av kranbil till det nya campuset.
Bildtext Sängar lyfts in med hjälp av kranbil till det nya campuset.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Hockeyföräldrar hjälper att flytta

För att flytten ska gå smidigare har Novia tagit hjälp av talkoarbetare. Bland annat föräldrar till Vasa Sports hockeyjuniorer är på plats för att bära flyttlådor.

En av dem är Anders Björklund som är med flera dagar och flyttar.

- Det går riktigt bra, vi är ganska många här som hjälper till. En del lassar grejerna uppe i övre våningen och sen kör vi ner med hissen och det löper jättebra, säger Björklund.

Björklund berättar att han nu som då gör talkoarbete för sin sons lag och att det hör till när man har barn som idrottar.

- Jag tycker det är ett bra sätt att hjälpa till, så träffar man också de andra föräldrarna och lär känna dem, säger Björklund.

Anders Björklund hjälper till med Novias flytt från Roparnäs.
Bildtext Anders Björklund bär ut ett av de många skåp som ska flyttas till Brändö.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Modernare pedagogik

Den 16 januari ska allt vara klart för då anländer de studerande. Nyberg-Sundqvist tror en modernare byggnad kan medföra ett modernare arbetssätt.

- Vi ser fram emot den här flytten. Jag tror vi kan utvecklas och i och med de nya utrymmenena få en modernare pedagogik.

Novias gamla utrymmen i Roparnäs ägs av SÖFUK och kommer att säljas.

Diskussion om artikeln