Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

May försvarar sig gällande brexit: Vi är inte alls virriga

Från 2017
Storbritanniens premiärminister Theresa May i profilbild mot blå bakgrund.
Bild: EPA/JULIEN WARNAND

Storbritanniens premiärminister Theresa May lovar att under de kommande veckorna presentera en mera detaljerad strategi för Storbritanniens utträde ur EU. Hon avvisar påståenden om att regeringen är "virrig" och planlös.

Britternas EU-ambassadör sir Ivan Rogers avgick från sin post i tisdags. Samtidigt riktade han skarp kritik mot den brittiska regeringen.

Enligt honom har regeringen inte överhuvudtaget informerat sina ledande tjänstemän om landets mål i de kommande förhandlingarna med EU om Storbritanniens utträde ur unionen.

Rogers beskrev den brittiska regeringens brexittänkande som "virrigt".

- Vårt tänkande är inte alls virrigt, sade May själv i en intervju med Sky News.

Hon lovade att presentera flera detaljer om sina brexitmål under de kommande veckorna.

"Jag bluffar inte"

På söndag morgon sände BBC en intervju med Skottlands försteminister Nicola Sturgeon där Sturgeon misstänkte att May saknar brexitstrategi.

- Jag vet inte mera om hennes mål för förhandlingarna (om Storbritanniens utträde ur EU) i dag än vad jag visste för sex månader sedan. Det som troligen är mera oroande är att jag inte är säker på att hon heller vet mera om sina mål än vad hon visste då, sade Sturgeon om May.

Sturgeon sade också att May och den brittiska regeringen gör ett stort misstag om de tror att Sturgeon bluffar vad gäller hotet om en andra folkomröstning om skotsk självständighet.

Sturgeon har sagt att det blir en andra omröstning om självständighet om det blir en så kallad "hård brexit". Det vill säga om Storbritannien lämnar EU:s inre marknad.

Inte en fråga om antingen-eller

May själv svarade inte direkt på Sky News fråga om hon i brexitförhandlingarna kommer att prioritera kontroll över invandringen framför tillgången till EU:s inre marknad.

Enligt May ska man inte se på frågan som ett nollsummespel. Det är inte en fråga om att antingen ha kontroll över invandringen eller ett bra handelsavtal.

I intervjun upprepar May flera gånger att hon vill ha "bästa möjliga avtal" med EU.

Diskussion om artikeln