Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dags för fotbollsherrarna att vända trenden? ”Vi måste lyckas perfekt”

Från 2017
Blåvitklädd fotbollspelare tar sats före bollspark.
Bildtext Kari Arkivuo jubilerar på måndag.
Bild: All over press.

På måndag ställs ett lag som inte har vunnit en match på ett helt år mot ett lag som inte förlorat på de 13 senaste matcherna. Finland måste visa sig på styva linan för att rucka på Marocko, som toppar truppen.

Ett B-betonat Finland måste visa sig på styva linan för att undvika nederlag mot Marocko. Finland kommer att matcha många lovande och intressanta spelare, medan Marocko filar på formen inför det afrikanska mästerskapet.

– De har den bästa möjliga truppen, spelare från La Liga, Premier League och Serie A. Det blir en fin match, säger målvakten Walter Viitala.

Den nya lotsen Markku Kanerva har redan avslöjat att Viitala vaktar målet och att den rutinerade räven Kari Arkivuo också får speltid från start. Arkivuo firar jämnt och gör sin 50:e landskamp på måndag.

– Vi måste lyckas perfekt för att vinna och vi är ute efter seger. Det förra året var inte roligt alls, säger Arkivuo, och påminner att Finlands trovärdighet kan behöva förbättras.

Nytt år – ny formation

Fotbollsfinland glömmer gärna året 2016 och Hasse Backes regim. Under Backe ställde Finland upp väldigt försvarsinriktat – inte minst mot Kroatien i VM-kvalet, då Finland öppnade med sju defensiva spelare.

På måndag blir det en mer klassisk formation.

– Jag tror på en variant av 4–4–2. Förutom det tror jag inte att det blir några större förändringar, säger Arkivuo.

Viitalas dröm går i uppfyllelse

Formstarka Walter Viitala måste lyckas om Finland ska kunna drömma om den första segern sedan år 2015.

Den senaste tiden har allt gått som på räls för Viitala, som i fjol ledde IFK Mariehamn till ett högst otippat ligaguld. Framgången öppnade dörrar utomlands och Viitala representerar numera Viborg i den danska ligan.

Nu väntar debut i A-landslaget.

– Det är fantastiskt. Då jag som junior tränade på Tölö bollplan var det en stor dröm för mig att få spela i A-landslaget. Det är också fint att jag fyller år samma dag.

– Just nu är jag inte nervös, men det smyger nog på mig innan matchen. Men det är helt hälsosamt.

Finland möter också Slovenien i Abu Dhabi, den matchen spelas på fredag.

Diskussion om artikeln